YouTube SEO Rehberi


Optimist Hub Team 17/06/2019
19/08/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


YouTube SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Video içeriğin tahtını sağlamlaştırması ile birlikte, Image SEO, Local SEO, Semantic SEO derken, son yılların yeni trendi YouTube SEO oldu.

Google'dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru olarak tanımlanan YouTube üzerinde, stratejik plana sahip, istikrarlı video içerik paylaşımı ve SEO yapılan bir kanal ile başarıyı yakalamak mümkündür. Bilinçli ve nitelikli bir şekilde yapılacak YouTube kanal /video optimizasyonu çalışmaları ile izlenme sayısı, izlenme süresi, beğeni, yorum, abonelik gibi parametrelerde pozitif bir grafik yakalayarak etkileşim ve dönüşümüm oranlarını artırmak ve haliyle daha yüksek gelir elde etmeniz mümkündür. Bir video içeriğe uygulanabilecek bazı temel optimizasyon teknikleri içeriğinize yalnızca YouTube aramalarında değil, Google aramada ve hatta Bing gibi diğer arama motorlarında da diğer videolara göre daha fazla görüntüleme ve erişim getirir.

Unutmayın; çağımız video içerik ve verilerin görselleştirilmesi çağıdır. Öte yandan Youtube da kendi içerisinde algoritması olan bir arama motorudur ve klasik SEO ya da dijital pazarlama tekniklerinden ziyade kendine has bir dinamiği bulunmaktadır. Yakın gelecekte klasik text içerik, tahtını tamamen video content'e bırakıyor olacaktır. Fakat sizler videolarınızı yayınlarken, öte yandan web sitelerinize videonuzu embed etmeyi ve videonun eksiksiz bir transcript'ini de üşenmeden altına ilave etmeyi kesinlikle yabana atmayınız.

Etki Yaratacak Video Optimizasyonu

Günümüz internet kullanımında istenilen kitleye bir hikaye anlatmak ve ulaşmak için video içerikleri rakipsiz bir araçtır. Bugün daha faydalı ve bilinçli bir internet kullanımı ile video içerikleri de daha yaygın hale geldi ve bunlara dünyanın neredeyese her yerinden herkes saniyeler içinde erişebilmektedir.

Bir video içeriğinizin, temel bazı video optimizasyon tekniklerinden yararlanmayan içeriklere göre daha başarılı olabilmesi, mesajınızı vermek istediğiniz kitleye daha kesin ve hızlı bir şekilde ulaşması için, bu anlamda temel bazı optimizasyon tekniklerinden faydalanmanız gerekecektir.

Temel YouTube Optimizasyonu (Youtube SEO)

YouTube'un, kullanıcıların sizin içeriniğiniz ile ilişkili bir başlığı, açıklamayı ve etiketleri manuel olarak aramalarının dışında, videonuza uygun en iyi küçük resmi seçmenize ve yeni bir videoyu bir oynatma listesine eklemenize izin vermesinin sebebi izleyicilerin ya da size ulaşmak isteyen kitleniz tarafından daha kolay erişebilir olmanıza yardımcı olmasıdır.

İlgili tüm optimizasyon tekniklerinin video içeriğinizin ilk yüklenmesinden itibaren kullanılması, daha fazla görüntülenme, etkileşim ve dönüşüm kazandıracaktır. Bu anlamda video içeriklerinize uygulamanız gereken temel optimizasyon uygulamalarını maddeler halinde ortaya koymak yerinde olacaktır:

Video Başlığı (Video Meta Title)

    • Kullanıcıların video içeriğinize veya sizin kullanıcılara ulaşmak istediğinizde, arama yapan kullanıcıların yapmış olduğu aramalar ile eşleşebilmek için, video içeriniğizin genelinde bu yönde sorgulanan anahtar kelimelere odaklanmanız gerekmektedir.
    • Bu doğrultuda, başlığınızın içerik ile ilgili olması gerektiği dışında eşleşme için başlığınızın  arama yapılan kelimeleri barındırması da gerekebilmektedir.
    • Başlıklarınızda marka adı kullanım konusunda esnek davranabilir, bir diğer deyişle başlıklarınızda marka adı, özel isimler kullanabilirsiniz ki genellikle bunlar zaten kanal isimleri olabilmektedir.
    • Kullanıcıların aramaları ile eşleşebilmek için bu yönde anahtar kelime araştırması yapmanız gerekecektir.
    • Her ne kadar Youtube, başlığınızda, boşluklar dahil 100 karakter kullanmanıza izin verse de başlıklar nerede gösterildiklerine bağlı olarak kısaltılabilmektedir. Bu yüzden başlığınızda boşluklar dahil sadece 65-70 karakter kullanma şansınız var ve bu yüzden söylemek istediğinizi ve vermek istediğiniz mesajınızı büyük harfler ile oldukça çekici şekilde iletmeye çalışmanız gerekmektedir.
    • Başlık (Video Meta Title), videonuzun bir sayfada göründüğü, aramada görüneceği veya sosyal medyada paylaşıldığı anda ilk görülen içerik optimizasyon elementlerinin başında gelir. Bu nedenle bu konuda oldukça özenli davranmalısınız.

Video Açıklamaları (Video Meta Description)

    • Açıklamanız, içerik başlığınız gibi anahtar kelimeleri içermesi ve videodaki içeriği yansıtacak şekilde olması gerekiyor. Açıklamalar da kullanıcıların arama yaptığında ilk gördüğü içerik optimizasyon elementlerinden bir tanesidir.
    • Açıklamaların bir reklam veya bir tanıtım değil, video içeriğiniz ile ilgili olması gereken önemli bir bölüm olduğunu atlamayın.
    • Kaliteli bir açıklama, bir başlıktan daha fazla ayrıntı içerir, ancak çok da uzun olmamalıdır.
    • Açıklamaların kullanıcıyı video ile ilgili bilgilendirmesi ve kullanıcıları, videonun aradıkları içerik olduğuna inandırmasına yardımcı olması gerekmektedir.
    • Açıklama ayrıca, genellikle markanın web sitesine, belki de videodaki içeriğe özel bir sayfaya yönlendiren en az bir bağlantı içermesi gerekmektedir.

İdeal bir açıklama bölümü,

    • İki - üç cümlelik bir açıklama yazısı,
    • En az bir bağlantı eklentisi,
    • Boşluklar dahil toplam 300 karakter bulundurabilecek,

şeklindedir.

YouTube 500 karaktere kadar izin veriyor olmasına karşın, hepsini kullanmanız gerekmemektedir. Zorlama içerik ile 500 karakter yazmak yerine 350-400 karakter yazmak daha doğru olacaktır. Bizim her zaman tavsiyemiz, karakter veya kelime sınırı neye izin veriyor ise tamamını kullanmaktan yanadır.

İçerik Etiketleri

    • Etiket kullanımı YouTube’da oldukça değerli olup, arama sorgulamaları ile eşleşmek ve  içeriği sınıflandırmak için oldukça faydalıdır.
    • İçeriklerinizde gerçekten sadece alakalı anahtar kelimeler, etiketler kullanmaya özen gösterin. Daha fazla görüntülenme umudu ile alakasız etiketler eklemekten kaçının.

Video Küçük Resim (Thumbnail - Video Cover Image)

    • Bunun için videonuz ile ilgili cazip bir resim, görsel seçmeniz gerekecektir. Başka bir deyişle kullanıcıların ilgisini çekmek için, arama yapıldığında tıklanma potansiyeli ile daha fazla  görüntülenme getirebilecek bir fotoğraf ya da thumbnail görsel seçmeniz gerekecektir.
    • Kullanıcıları aldatmak amacıyla içerikle alakasız görsel kesinlikle kullanmayın,
    • Kullandığınız görseller özgün olmalı, kesinlikle telif hakkı ihlali yapılmamalıdır.

Oynatma Listesi

İçeriklerinizi daha fazla görüntülenme elde edebilmek için ilgili oynatma listelerine ekleyebilir ve böylece videolarınızı kategorize ederek kullanıcıların diğer içerikleri de görüntülemesini sağlamış, veriyi anlaşılabilir kılarak kullanıcı deneyimine (UX) yönelik sağlam bir adım atmış olursunuz.

Çeviriler

    • YouTube, içerik oluşturucuları ile videoları diğer dillere çevirme seçeneği sunmaktadır.
    • Bu, uluslararası bir kitleye yönelik küresel bir içeriği yayınlarken ya da farklı dil konuşan belirli bir demografik hedef için oldukça faydalı bir unsurdur.

Dil

Eğer bir dilde, örneğin İngilizce bir video yüklüyorsanız ve videolarınızın çoğu veya tamamı İngilizce ise, orijinal dil açılır menüsünden o dili seçmeniz gerekmektedir.

Ayrıca, gelecekteki yüklemelerin de otomatik olarak o dilde, örneğin İngilizce olarak listelenebilmesi için "Yeni yüklemeler için varsayılan" seçeneğin işaretlenmesi gerekmektedir.

Gelişmiş Ayarlar

YouTube’un gelişmiş ayarlar sekmesi, içeriğiniz ile ilgili çeşitli optimizasyon seçenekleri sunar. Bunlardan içeriğiniz ile alakalı olanları uygulayabilirsiniz. Videonuz için hangi gelişmiş ayarları değiştirip geliştirmeniz gerektiğini burada bulabilir, uygulayarak ilerleyebilirsiniz.

Yorumlar

    • Video üzerindeki tüm yorumları devre dışı bırakabilme seçeneği olsa da, aslında bir video üzerindeki yorum unsuru ve etkileşimi, videonuzun görüntülenme sayısını önemli ölçüde artıracaktır.
    • Yorumlar, YouTube'un, içeriğin alaka düzeyini, kalitesini ve içerikleri tanımlayıp, konumlandırmasını belirlemek için kullandığı en önemli unsurlardan bir tanesidir.
    • Bu yüzden içeriğinizin yorumlara izin verildiğinden emin olun.

Dağıtım Hakları

Videonuzun yerleştirilebilme özelliğine izin vermek, kullanıcıların deneyimlerine göre  paylaşılma ve yerleştirilme oranını artırır. İçeriklerinizi, bir haber istasyonu veya blog yazarı dahil olmak üzere herkes bir web sitesine ekleyebilir.

Videonuzu abone ana sayfalarında yayınlamak ve aboneleri bilgilendirmek de videonun bulunmasına ve izlenmesine yardımcı olan uygulamalardan birisidir.

Yaş Sınırlamaları

  • Açık bir içerik olmadıkça videolarınıza yaş kısıtlamaları eklenmemelidir.
  • Açık içerik tanımı, kişiden kişiye farklılık gösterebilir, YouTube’a göre "şiddet, rahatsız edici görüntüler, çıplaklık, müstehcen içerik ve tehlikeli veya yasadışı etkinliklerin tasviri" yaş kısıtlamalarına takılabilir.
  • Yaş kısıtlaması etkinleştirildiğinde, YouTube’da, tüm görüntüleyenlerin 18 yaşın üzerinde olduğu düşünülür.

Kategori

Seçim yapabileceğiniz 15 farklı kategori vardır ve bu YouTube'un, içerik ölçütlerine ve diğer kullanıcıların davranışlarına dayanarak bir video önerisinde bulunmasına yardımcı olur.

Videoların çoğu tam anlamıyla ilgili kategoriler ile eşleşmesi, kategorize olması gerekir.  Ancak, bir video bazı nedenlerden kolayca sınıflandırılamaz ise, varsayılan "Eğlence" etiketini kullanmanız önerilir.

Video Dili

Yukarıda belirtildiği gibi, bu özellik doğru içeriğin doğru kullanıcıları bulmasına yardımcı olur. Videonuz İngilizce dilinde ise, daha önce bu dili seçtiğinizden emin olun.

Topluluk Katkıları

Özel bir durum olmadıkça, bir reklam kampanyasının parçası olmak gibi bir durum gerekmedikçe, kullanıcıların ve görüntüleyenlerin çevirme gibi başlıklara, açıklamalara ve altyazılara katkıda bulunmalarına izin vermek uygun değildir.

Video İstatistikleri

Videonun genel anlamda görüntülenebilirliği üzerinde gerçek bir etkisi olmasa da, görüntüleyenlerin videonun altındaki grafik simgesini tıkladığında izleme sayfasında video istatistikleri etkinleştirilir. Bu açık veya kapalı olabilir, ancak genellikle etkinleştirilmiştir.

Tüm Videolarda Olması Gereken Diğer Ek Optimizasyonlar

Yukarıdaki optimizasyon tekniklerine ek olarak, diğer bazı temel optimizasyonlar da videolarınızı daha görüntülenebilir hale getirmeye yardımcı olmasının dışında genel anlamda içeriklerinizin daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur.

İçeriklerin Harekete Geçirici (CTA - Call To Action) Mesajları Bulundurması

İçerikleriniz iyi olsa da bazı etkileri ve kullanıcılar ile olan etkileşimleri belli bir sürede sona erebilmektedir. Böyle bir durum olmasına izin vermemeniz gerekmekte ve görüntüleyenleri takip edebilecekleri diğer adımlara açık şekilde yönlendirmeniz gerekmektedir.

Bu bağlamda,

    • Video hakkında daha fazla bilgi edinmelerini,
    • Web sitenize devam etmelerini ve marka hakkında ilgili bilgi ve neler sunabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmelerini,
    • Potansiyel olarak YouTube'dan bir referans ziyaretçi oluşturabilmeyi amaçlamak için,

kullanıcıları yönlendirmeniz gerekecektir.

YouTube ek açıklamaları, harekete geçirici mesajlar (CTA) için kullanılabilecek en iyi araçtır.

İçeriğinizi Dağıtın

İçerik, tüm sosyal kanallarda, ilgili topluluklarda ve forumlarda erişimi büyütmek için paylaşılmalıdır.

YouTube'da Başarılı İçerikler ve Göstergeleri

YouTube aramasında ön plana çıkan içeriklerin istatistikleri;

    • İzlenme süresi: Bir izleyicinin videoyu ne kadar izlediği
    • Anahtar kelimeler: Arama sorguları ile alaka düzeyini gösterir
    • Aboneler: Yüz binlerce aboneye sahip bir kanal, 15 aboneye sahip bir kanaldan daha iyi performans gösterir. Bu durum belli bir konuda otoriteye sahip olduğunu ve kullanıcılar tarafından güvenilebilirliğini gösterir.
    • Etkileşim: Beğenenler, beğenmeyenler ve yorumlar, YouTube'un, Google'ın ve diğer arama motorlarının bir videonun daha fazla görüntülenebilir ve kullanıcılar tarafından daha bulunabilir bir değerde olduğunu belirlemesinde önemli unsurlardır.
    • Video uzunluğu: YouTube’da içerikler çok uzun olmamalı. Kullanıcılar içeriğe ilgi duymalı ve ondan bekledikleri değeri elde etmeleri gerekmektedir.

En İyi Şekilde Optimize Edilmiş Bir Youtube Videosu'nun;

    • Kullanıcı ve / veya onların arama sorgusuyla alakalı, eşleşecek şekilde olması,
    • İlgili anahtar kelimeleri içermesi,
    • Çoğunu izletebilecek şekilde kullanıcıları meşgul edebiliyor olması,
    • Net bir harekete geçirici (Call To Action) mesaj içermesi,
    • Daha fazla bilgi ve içerik için ilgili sayfalara yönlendiren en az bir bir bağlantı içerebilmesi gerekmektedir.

Bu optimizasyonlar, tüm farkı yaratan, yayınlanacak kaliteli video içeriği oluşturabilmek için kolay, anlaşılır ve yardımcı olabilecek unsurlardır.

İleri Okuma Kaynağı:

https://www.searchenginejournal.com/youtube-seo-video-optimization/2607

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?