YouTube İçin SEO Önerileri


Optimist Hub Team 17/11/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


YouTube SEO Nedir?

Youtube seo; videoların arama sonuçlarında öne çıkması ve önerilen videolarda yer alması için yapılan çalışmaların tümüne verilen addır. Özellikle video başlığı, açıklaması, etiketler, kapak resmi  ve kategori seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Günümüzde daha da güçlenerek yoluna devam eden YouTube’da, kullanıcılara ulaşabilmek için uygulayabileceğimiz pek çok yöntem var. Justin Biggs tarafından hazırlanan geniş kapsamlı araştırmada YouTube’un arama motoru üzerindeki 100.000 farklı video sıralamaları kullanıldı ve binlerce kanaldaki videoların performansları incelendi.

YouTube İçin SEO Önerileri

Video Sıralamalarında Başarıya Ulaşmanız İçin 5 Öneri

  • Video görüntülenmeleri ve izlenme süreleri

Aslına bakarsanız, video görüntülenmeleri ve izlenme süreleri arasında kayda değer bir bağlantı bulunmakta ve araştırmanın bulgularına göre yüksek sıralamalar elde etmek için bu ilişkiyi iyi şekilde kullanmak gerekmekte. Yani videolarıyla yarıştığınız başka kanallar varsa, görüntüleme başına uzun görüntüleme süresi almanız yararınıza olur.

  • Yine, yeniden: anahtar kelimeler

Klasik Google aramasına kıyasla, anahtar kelimeler YouTube’da halen etkin konumda. Elbette bu, Google’da artık anahtar kelimelerin önemli olmadığı anlamına gelmiyor fakat YouTube’da daha önemli olduğunu, hatta videolar arasındaki sıralamada en etkili faktörlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmadaki verilere bakılırsa, kullanıcıların YouTube üzerinde arattığı kelimelerle tam eşleşme sağlayan anahtar kelimeleri barındıran videolar, diğerlerine kıyasla daha çok öne çıkabiliyor.

Mesela, kanalınıza pandaların yedikleri hakkında bir video yükleyeceksiniz. “Pandaların Tüketim Alışkanlıkları” ya da “Pandaların Yemek Seçimleri” yerine “Pandalar Ne Yer?” şeklinde isimlendirirseniz sıralamanız açısından işe yarayacaktır, çünkü kullanıcıların arama yaparken kullanacakları söz dizimi ve kelimeleri de genelde bu doğrultuda olacaktır. Youtube SEO çalışmalarınızda karmaşık başlıklar koymak yerine basit düşünmeye çalışın ve sıradan YouTube kullanıcısını göz önünde bulundurun.

Bunun yanında, Google anahtar kelime aramalarından ulaştığınız verileri de kullanabilirsiniz. Eğer videonuz Google aramasında en üst sıralarda çıkıyorsa YouTube üzerinden de büyük talep alıyorsunuz anlamına gelir.

  • Çok anahtar kelime, az başlık

50 karakterden daha az başlıklar, anahtar kelime açısından bol 200 - 350 kadar kelime barındıran açıklamalarla birleştirilirse, videonuz en iyi performansı alabilecek hale gelir. Bu standartlardan saparsanız hayati bir durum olmaz ya da sıralamanız korkunç bir şekilde düşüş yaşamaz. Yine de bu civarlarda kalmak daha faydalı olur.

  • Anahtar kelime etiketleri

Bu özellik yıllar önce Google SEO’da da meta anahtar kelimeler etiketi şeklinde bulunmaktaydı. YouTube'da ise halen geçerliliğini korumaktadır. YouTube SEO çalışmalarınızda videonuza anahtar kelime etiketleri ekleyebiliyorsunuz. Bu özellik sıralama açısından çok bir önem taşımasa da önerilen videolarda oldukça fark yaratıyor.

Önerilen videolar, belli bir videoyu izlerken masaüstü versiyonda sağ taraftaki panelde, mobil versiyonda da altta listelenir. Kullanıcının izlediği video bittikten sonra farklı bir linke tıklamazsa, bu önerilen liste sırayla oynatılmaya devam eder. Bu sebeple, önerilen videolar arasına girmek hem size daha çok görüntülenme kazandırır hem de sıralamanıza olumlu bir etki eder. İki ya da üç kelime dizilimli, 31 - 40 arasında farklı etiket içeren videoların araştırmada en iyi performansı gösterdiği gözlemlendi.

  • Video uzunluğu

İki dakikanın altındaki videolar YouTube üzerinde genelde pek hoş karşılanmaz. Elbette kanalınızın içeriğine ve konusuna göre değişse de, sıralamalarda üstlere çıkabilen ideal video uzunluğunun 10 - 16 dakika arası olduğu gözlemlenebilir. 4 - 6 dakika aralığındakiler ise en çok görüntülenmeyi alan videolardır. Mesela, yeni bir ürünü tanıtacağınız videoda 4 - 6 dakikalık uzunluk, işletmeniz ve kanalınız açısından daha verimli olur.

İleri Okuma Kaynaklarımız:

(https://moz.com/blog/youtube-seo)

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

7 yorum

  1. burak

    Özellikle istenilen popüleriteyi yakalayamayan kanallar için çok faydalı bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

  2. Burak Bey, geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.

  3. Enes

    Merhaba, güzel kaynak için teşekkür ederim. YouTube kanalım için destek alabilir miyim?

  4. Aslı

    Marka video içeriklerini web sitesine video olarak yüklemek mi yoksa youtube üzerinden içeriye aktarmak mı web sitesi adına daha sağlıklıdır?

  5. Bu güzel soru için teşekkürler Aslı;
    Video içeriklerini Youtube üzerinden web sitemize eklemek en doğru olanıdır. Aksi durumda mevcut server veya hosting yapınızın oluşacak trafiği kaldırması mümkün olmayacaktır.
    Diğer yandan videonuzu açmaya çalışan kullanıcılar, geç sayfa yüklenmesi nedeniyle negatif bir deneyim yaşayacaklardır.
    İçeriklerimizin içerisine doğru konumlandırılan videolar, ziyaretçinin sayfada kalma oranını artırırken diğer yandan da videonuzun Youtube’da izlenme sayısına artış olarak yansır bu durum.

  6. Baran

    merhabalar,
    youtube’a tag yazarken “kedi nasıl çizilir” diye yazmak mı daha mantıklı yoksa “kedi” “nasıl” “çizilir” diye ayrı ayrı yazmak mı daha mantıklı

  7. Selamlar Baran;
    Bu durum, ilgili alana gireceğiniz tag (etiket) sayısına / yoğunluğuna göre göreceli bir kavramdır.
    Bu alana çok abartı sayıda başkaca tag girmeyeceksek, verdiğiniz örnekten yola çıkarak ben olsam şu şekil yazardım:
    “kedi nasıl çizilir” “kedi çizimi” “nasıl çizilir”
    Umarım yanıtım yeterince yardımcı olur.
    Optimist Hub Blog’umuza gösterdiğiniz ilgi için teşekkürler.
    Sevgiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?