SEO kabiliyetlerinizi ileri seviyelere taşımak yıllar sürebilir. Kaldı ki, SEO uzmanlarının bile karşılaştıkları bir sorundan ötürü saatlerce kafa patlattığı anlar olabiliyor. Bir de bunun üzerine Google algoritmalarının her geçen gün değişikliğe uğraması eklenince gerçekten sadece bir iki kitap okuyarak öğrenilecek bir şey olmadığını fark ediyorsunuz. Anlayacağınız, SEO uygulamalarında uzman olabilmek zamanla yerine oturacak bir birikim gerektiriyor.
Eğer bu işi öğrenmeye merakınız varsa ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, size başlangıç noktası olarak gösterebileceğimiz üç farklı konu bulunmakta.
RankBrain Algoritmasını Hesaba Katın
Deneyimli dijital pazarlamacılar, arama motoru algoritmalarının sorgulanan terimi önceden belli bir sonuçla eşleştirmediğini bilirler. RankBrain, Google’ın arama sonuçlarını oluştururken kullanıcı verilerinden yararlandığı bir yapay zeka sistemidir. Kullanıcıların daha önce yaptığı aramalardan yola çıkarak, sıradaki aramasını ne niyetle yapmış olabileceğine dair fikir yürütüp daha isabetli bir sonuç çıkarmaya çalışır. Peki bu bilgi bir SEO uzmanının ne işine yarayabilir?
Bir arama örneği üzerinden yürüyelim. Aranan terim “ayakkabı” olsun. Eğer ki bu aramayı yapan kullanıcı daha önceden çocuk veya kadın giyimle alakalı aramalar yapmış ise, “ayakkabı” aramasını yaptıktan sonra da Google’ın daha çok kadın ve çocuk ayakkabısına dair sonuçlar sunması muhtemel olacaktır.
Siz de Google’ın bu anlamsal eşleştirme algoritmasından faydalanarak daha geniş kitlelere ulaşacak içerikler çıkarabilirsiniz. SEMrush adlı ünlü arama motoru aracını kullanarak, hakkında yazmak istediğiniz terime dair kullanıcıların başka hangi anahtar kelimeleri kullandığını tespit edip yazdığınız içerikleri bu kelimelere göre oluşturabilirsiniz. Böylelikle, Google arama sonuçlarını ortaya koyarken yazdığınız içerikte anlamsal olarak daha çok bağıntı bulunduğu fark edecek ve sizi daha üst sıralara taşıyacaktır.
Size İhtiyacı Olan İnsanları Bulmaya Çalıştığınızı Unutmayın
Bu blog yazımızın amacı SEO kavramının öğelerini olabildiğince basit bir şekilde anlatmaya çalışmaktı. Ama temel prensiplerden yola çıkarak daha karmaşık uygulamalara girişmek de pekâlâ mümkündür.
SSL sertifikası almanın, Meta Tag’leri optimize etmeyle, doğru Heading’ler (H1-H2 başlıkları) kullanarak içeriğinizin hiyerarşisini belirlemekle ne alakası olabilir?
Tüm bu unsurların hepsi size ihtiyacı olan kullanıcıyı bulmakla ilgilidir. Siz ve müşterileriniz birbirinizi ararken, SEO da bu buluşmayı gerçekleştirmek için aşılması gereken yolu gösterir diyebiliriz.
Örneğin, bahsettiğimiz SSL sertifikası, web sitenizin kullanıcı verilerini korumak için ek bir uygulamadan yararlandığını ifade eder ve alan adınızın başına “http” yerine “https” ibaresini ekler. Eğer ki bir e-ticaret sitesi işletiyorsanız doğal olarak müşterilerinizin bilgilerini saklamak durumunda kalacaksınız. SSL sertifikasına sahip olmamanız durumunda ise kullanıcılar da sizinle alış veriş yapmaya çekinecektir.
Meta tag’leriniz ve başlık hiyerarşiniz, yani H1-H2 sıralamanız, hem Google’a hem de kullanıcılara ortaya koyduğunuz içeriğin neyle ilgili olduğunu ifade eder. Bu kısımlara ekleyeceğiniz bilgiler ne kadar popüler ve aranan terimle alakalı olursa sayfanızın sıralaması da o kadar yükselecektir.
SEO Otoritesi İnsan İlişkilerine Benzer
Herhangi bir toplulukta otorite sahibi olmanın ne anlama geldiğini bir düşünelim. Otorite sahibi bir insanın veya grubun, diğer insanların aldığı kararları üzerinde bir tesiri var demektir.
Kulağa garip gelebilir ama aynı durum internet alemi için de geçerlidir. Tıpkı birlikte yaşadığımız toplumlarda olduğu gibi, web sitelerinin otoritesi de diğer insanların fikirlerini ne derece etkilediği üzerine kuruludur. Google da sahip olduğunuz otoriteyi baz alarak sıralamanızı belirler. Peki otoritenizi artırmak nasıl mümkündür?
Bunu başarmanın en etkili yollarından biri otoritesi belli bir düzeye erişmiş diğer web siteleriyle link’ler kurmaktır. Ancak bunu yaparken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmakta. Daha ayrıntılı bilgi edinmek için Backlink’ler hakkındaki blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Ek olarak, kendi içerikleriniz arasında link’ler kurmak da oldukça faydalıdır. Özellikle yüksek trafik almayı başarmış sayfalarınızla görece geride kalmış sayfalarınız arasında bağlantılar kurmak onları yukarı taşıyacaktır. Bu konuyu da Site İçi Bağlantılarla ilgili yazımızda ele alıyoruz.
SEO öğrenmek, zaman ve çaba gerektiren bir mevzudur ama en azından neyin peşinden gitmek gerektiğini bilmek bu zorluğu aşmanın önemli bir kısmıdır. Eğer gerekli zamanı da ayırabilirseniz, hedeflediğiniz başarıya ulaşmanız işten bile değil.
İleri Okuma Kaynağı:
https://www.searchenginejournal.com/seo-beginners-focus-time/326215/
Ayşe Yılmaz
SEO’nun çok uğraştırıcı bir iş olduğunu duymuştum hep, şuan her şey kafamda daha belirginleşti. Teşekkürler.
Optimist Hub Team
SEO esasında hep güncel olmayı, globali takip etmeyi, sürekli ileri okuma yapmayı gerektiren, kullanıcı deneyimi, tasarım algısı ve bir parça temel kod analiz bilgisi gerektiren, sanal varlığınızın her zerresini tümleşik olarak kapsayan kavram bütünü – otoritedir desek, çok da abartmayız sanırım.
Tabi bu benim yorumum 🙂
Geri bildirim için teşekkürler Elif.