“Tasarım” geniş kapsamlı ve belirsiz bir terimdir. Tasarım; geniş kapsamlıdır çünkü geniş bir kategoriyi kaplamaktadır. Belirsizdir; çünkü birisi tasarımcı olduğunu söylediğinde “tasarımcı” teriminin altında yer alan sorumlulukların sayısı çok fazla olduğu için açık bir cevap vermiş olmaz.
E-Ticaret sektöründe, kötü bir tasarım ve karmaşık web sitesi potansiyel müşterileri çevrimiçi mağazanızdan kolayca uzaklaştırır. Dolayısıyla site tasarımını planlarken; mağaza sahipleri için kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü arasındaki farkı anlamak çok önemlidir. Bir mağaza sahibi web sitesinin tasarımını yapmak üzere birini işe almak isterse ve işe aldığı kişi UI – UX arasındaki farkı anlamıyorsa; yanlış bir kişiyi işe almış olabilir.
Günümüzün teknik ortamında sıklıkla kullanıcı arayüzü (UI) ve kullanıcı tasarımı (UX) terimlerini duymuşsunuzdur. Bu iki terimin benzer bir terminolojiye sahip olması, her iki terimin de aynı anlama sahip oldukları anlamına gelmez. En yaygın yanılgı, birçok insanın kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzünün aynı olduğunu, birbirlerinin yerlerine geçebileceğini düşünmesidir. Aslında kullanıcı deneyimi, kullanıcı arayüzünden etkilenmesine rağmen ona bağımlı değildir.
Kullanıcı Arayüzünü (UI) Anlama
Wikipedia’ya göre, kullanıcı arayüz tasarımının amacı; istenilen sonucu sağlayacak şekilde kolay, verimli ve kullanıcı dostu bir site üretmektir. Bu, genellikle, operatörün istenen sonucu elde etmek için minimum girdi sağlamasının yanı sıra istenmeyen sonuçları da en aza indirgediği anlamına gelir.
Web sitenizi hiç görmemiş bir kullanıcıyı düşünün. Web sitenizde kullanıcıların etkileşimde bulunduğu ya da tıkladığı herhangi bir şey genellikle kullanıcı girişi olarak kabul edilir (örneğin: düğmeler, açılan listeler, sürükle- bırak seçenekleri vb.). Bu kullanıcı girişlerinin asıl amacı, kullanıcıları web sitesinin bir sonraki aşamasına / seviyesine veya alanına yönlendirmektir.
Kullanıcı Deneyimini Anlama (UX)
Kullanıcı deneyimi (UX), sitenizin kullanımını kolay ve keyifli hale getirme işlemidir. Bir kullanıcı deneyimi, kullanıcı odaklı bir tasarım yaratmakla ilgilidir. İnternet sitesi sahiplerinin kullanıcı deneyimini geliştirmeye önem vermesinin ana nedenlerinden biri; web sitenizin kullanıcı dostu olmaması durumunda siteniz ne kadar güzel veya zarif olursa olsun, çevrimiçi alışveriş yapanların farklı bir siteye geçeceğidir.
Web sitenizin Kullanıcı Deneyimini (UX) Oluşturan Öğeler:
- Web sitenizin kullanıcı dostu olması için görsel açıdan iyi görünmesi önemlidir. Sitenizdeki renklerin birbirleri ile uyumlu olması çok önemlidir. Çoğu web tasarımcısı, iş logosunda kullanılan renkler ile temanın renklerini benzer tutmayı sever. Metninizi okunabilir hale getiren renklerden faydalanmak, içeriği okurken ziyaretçilerin başlarını eğmesine neden olmamak ve ziyaretçilere baş ağrısı yaşatmamak tasarım için önemlidir. Tasarımda kontrastın iyi kullanılması, web sitenizin her zaman daha profesyonel görünmesini sağlar. Metin, web sitenizin çok önemli bir parçasıdır. Web sitenizi bilgilendirici hale getirir ve çevrimiçi ziyaretçilerinizin sorularının cevaplanmasını sağlar. Yazı tipi rengi, okunabilirliğin kolaylığı açısından oldukça önemlidir.
- Kullanıcı deneyimi, yalnızca tamamlayıcı renkleri bir araya getirmek değildir. Bu, markanızı ve web sitesinde müşterilere sunduğunuz ürünleri ve hizmetleri yansıtan tutarlı bir temaya sahip olmakla alakalıdır. Her zaman iyi bir logonun büyük bir fark yaratabileceğini akılda tutun. Güzel ve benzersiz bir logonun hatırlanması rastgele kelimelere kıyasla daha kolaydır. Dolayısıyla, logolarınız ile şirketiniz için bir yüz oluşturmaya çalışın; çünkü insanların işinizle ilgili hatırlamaları gereken ilk şey budur. Online işinizi bir marka olarak tanıtmak için logonuzu ana sayfanıza ve web sitenizin diğer sayfalarına yerleştirin.
- Gerekli özellikleri sunmak, web sitesindeki kullanıcı deneyimini geliştirir. Örneğin web siteniz bir arama özelliği sunmuyorsa, müşteriler mağazalarında aradıkları ürünü bulamazlar.
Kaynak: Nopcommerce Blog (https://www.nopcommerce.com/blog.aspx)
Aslı Yılmaz
Çok faydalı bir makale, UX hakkında merak ettiğim noktalarda aydınlanmamı sağladı. Teşekkür ederim 🙂