Google botların mobil öncelikli indeksleme yaptığı günümüzde, mobil sayfa açılış hızı yavaş bir internet sitesi, müşterilerinize kötü bir kullanıcı deneyimi yaşatacak ve işletmenizin potansiyelini kısıtlayacaktır. Bununla karşılaşmamak için, frontend ve backend yazılım geliştirici ekibiniz ile sürekli dirsek temasında bulunmalısınız. Aynı zamanda, A/B testleri doğrultusunda, mobil sitenizde yaşanan hataları ve negatif kullanıcı deneyimi (UX) yaşatan sorunları düzeltmelisiniz.
İşte tam bu noktada Think with Google üzerinden sunulan Test My Site platformu imdadımıza yetişiyor.
Ölçümlemeleriniz doğrultusunda bir şeylerin yanlış gittiğini düşünüyorsanız, kullandığınız mobil çözümler doğru olmayabilir. Yeni internet teknolojilerden olan, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) gibi uygulamalar ile mobil sayfa hızınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca, işletmenizin müşterisi gibi davranıp sitenizi deneyimleyin. İnsanların mobil internet hızı, her daima 4.5G hızında olmayabilir. Bu sebepten dolayı da internet sitenizi mobil için stres testlerine sokmalısınız. Örneğin; mobil sitenizde bir sorunun cevabını 30 saniye içerisinde bulmaya çalışmak veya erkek spor şortu en kısa ne kadar sürede satın alınabilir? gibi görevler ile testlerinizi ölçümleyin.
Müşterilerinizin, sizden tam olarak ne istediklerini bilmenin en iyi yolu, birden fazla seçenek sunarak neyin daha iyi performans gösterdiğini anlamak ve bu göstergelere göre hareket etmektir. Düzenli olarak A/B testleri yapmak, neredeyse her başarılı şirketin dijital alanda yaptığı bir çalışmadır. Ayrıca, site yüklenme sürenizin rakiplerinize göre daha hızlı olması, sizin tercih edilebilirliğinizi de arttıracak bir unsurdur. Bu noktada size Google'ın aracı olan Test My Site aracını tanıtmak istiyoruz. Gelin bu araçla neler yapabileceğinizi inceleyelim.
Google Test My Site Nedir?
Hızlı siteler, iyi trafik ve yüksek dönüşüm oranları demektir. Yüksek açılış hızı ise rakiplerinizden sıyrılmanın en temel faktörlerinden biridir. Test My Site aracı ile sayfanızın hızını ölçümleyebilir, rekabet ettiğiniz diğer sitelerin açılış hızlarını da keşfederek, kendi siteniz ile karşılaştırma yapabilirsiniz.
Nasıl Kullanılır?
- Giriş sayfasından internet sitenizin adresini girerek, ölçümleme işlemine başlayabilirsiniz.
- Ardından sizi sonuç sayfası karşılayacak. Burada, sayfanızın 3G veya 4G bağlantılarındaki hızını göreceksiniz. Yüklenme hızı 2,5 saniyenin üzerinde olan sayfalar Google tarafından, yavaş olarak nitelendirilmektedir.
- Sayfanın aşağısına indiğinizde, sitenizin hızını arttırmanız için, Google size öneriler sunar. Bu öneriler doğrultusunda yapacağınız düzeltmeler, siteniz açısından kritik olabilir. Ayrıca, rapor oluştur diyerek, detaylı bir raporu mail adresinize yollayabilirsiniz. Bu sayede, problemleri ekibinizle de rahatlıkla paylaşabilmiş olursunuz.
- Rekabet ettiğiniz işletmelerin, internet sitelerinin hızlarını öğrenmek için; istediğiniz internet sitesinin adresini girip karşılaştırma yapabilirsiniz.
- Son olarak, şu anki site hızınızın yanında, aylık ortalama ziyaretçi sayınızı, dönüşüm oranınızı ve ortalama sipariş değerinizi (para birimi cinsinden) yazarak, sitenizi hızlandırdığınız takdirdeki tahmini kazancınızı öğrenebilirsiniz.
Kaynak:
https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-154/marketing-collections/mobile/5-questions-ask-yourself-about-your-mobile-strategy/
Alp Murat Sayıcı
Yazınızı çok beğendim ve uyguladım. Mobil site hızımı karşılaştırdım ve yavaş sonucunu aldım. Uygulamalar(Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)), stres testleri dışında mobil sitemi nasıl daha hızlı hale getirebilirim? Web sayfalarımı da test edebileceğim uygulamalar, testler var mı? Yeni yazılarda bu konulara yer verecek misiniz? Teşekkürler.
Optimist Hub Team
Selamlar Alp;
Google Page Speed Insights ve GTMetrix toollarında yapacağın testler sonucunda, site hızını negatif etkileyen unsurlar hakkında daha kapsamlı verilere ulaşabilir, hızı etkileyen faktörler olan javascript ve css odaklı kod optimizasyonu, server kaynaklı sorunlara eğilme, görsellerini ölçekli sunma ve resize etme gibi pek çok konuda ilerleme kaydedebilirsin.
Optimist bir SEO yaklaşımı için elbette bunları yaparken kod – görsel – içerik oranını ve ayrıca kullanıcı deneyimini de gözardı etmemelisin.
İlerleyen günlerde elbette yazımızı güncelliyor ve gelişmeler doğrultusunda da yeni yayınlar paylaşıyor olacağız.
Geri bildirimin için teşekkür ederiz.