Sesli İnternet Araması Alanına Hakim Olmanın Üç Yolu


Optimist Hub Team 02/11/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Comscore, 2020 yılına kadar internet aramalarının yüzde ellisinin sesli arama şeklinde olacağını tahmin ediyor. Ancak, RichRelevance’ın son anketlerinden birine göre Birleşik Devletlerdeki müşterilerin neredeyse yüzde yetmişinin henüz bir ürün veya ürün bilgisi almak için sesli asistan kullanmadığını gösteriyor.

Bir iş sahibi iseniz ya sesli asistana pazarlama bütçenizin kayda değer bir kısmını ayırmak için çok erken olduğunu ya da sesli arama girişimlerini başlatmanın markanızı yarışta öne çekeceğini düşünüyorsunuzdur.
Peki, girişimciler bu konuda şimdiden aktif olmak istiyorsa nasıl harekete geçebilir?

Sesli İnternet Araması Alanında Hakimiyet Sağlamanın 3 Yolu

Sesli Markalama (Sonic Branding) Alanını Tanıyın

Sesli markalama yeni bir şey değil. Radyo ve televizyonun ilk zamanlarına göz attığınızda bunun örnekleriyle karşılaşabilirsiniz. Metro Goldwyn Mayer yapımlarının başındaki kükreyen aslan sesi bunun bir örneği.

Bu gibi seslerde fark edebileceğiniz şey, onların şarkı sözleri değil; dünya çapında tanınan marka sesleri olmalarıdır. Buradaki mesaj ise, markanızı sesli olarak tanınabilir kılmak istiyorsanız kelimelere ve sloganlara değil müziksel kompozisyona odaklanmanız gerektiğidir.

Anahtar Kelime: Tutarlılık

Bugün Amerikalıların sadece %16’sı akıllı speaker’lara sahip fakat bu sayı Ocak 2017’de olduğundan %128 daha fazla. Arama endüstrisinde ses faktörü gitgide daha önemli bir yer kaplıyor.

Burada bahsedilen müşterilerinizin sizin markanız hakkında bilgi almak için farklı kaynaklara bakamayacağı bir online arama motoru değil; insanların ana sayfa asistanınızın sunacağı sadece bir tane sonucu dinleyeceği bir kanal. Bu sebeple asistanınız tarafından kullanılan yapay zekanın, sunduğu bilginin doğruluğundan yüzde yüz emin olması gerekiyor.

Eğer farklı kaynaklar arasında adres, telefon veya e-mail’iniz hakkında tutarsız bilgiler varsa arama sonuçlarında sıralama olarak düşebilirsiniz ve markanız sesli arama sonuçları tarafından büyük ölçüde göz ardı edilir.

Her sosyal kanal üzerinde tutarlı olmaya özen göstermeli ve çeşitli sosyal kanallar üzerindeki bilgilerinizi sürekli güncel tutmalısınız. Herkesin sizi bulunmak istediğiniz biçimde bulmasını sağlamak için şirket listeme bilgileri üzerine yaptığınız her değişiklikle beraber listelendiğiniz internet siteleri ve sosyal platformlar güncellenmelidir.

Yext gibi şirketler halihazırda bu işlevi görüyor. Yext, kullanıcıların bir kaç tuşa basarak 75’ten 100’e kadar listeleme güncellemelerini sağlıyor. Bu, tüm kanallarda bilgilerinizin tutarlı olduğundan emin olurken aynı zamanda Google algoritmalarının sizi alakalı bulması için listelemelerinizi güncellemenizi de sağlıyor.

Alexa Skills Önemli Bir Unsur

Alexa Skills, kullanıcıların Alexa aletlerine skills (yetenekler) ekleyip bu belirli skill üzerine her gün tavsiye ve güncelleme edindikleri bir hizmettir. Diyelim ki bir sosyal medya pazarlama ajansına sahipsiniz. “Facebook pazarlama tavsiyesi” diye bir yetenek yaratırsanız sadece bu skill’e abone olmuş, bu skill ile ilgilenen bir topluluğa hitap etme şansınız olur. Skill yaratma konusunda kafanız karışıksa bile bu tarz teknolojide uzmanlaşmanıza yardım edebilecek “Conversable” ve “Pullstring” gibi ajanslar bulunmakta.

Son olarak; sesin, arama yapmada olmazsa olmaz bir unsur haline gelmesine daha uzun bir süre var fakat er ya da geç o noktada olacağız.

İleri Okuma Kaynaklarımız:

(https://www.entrepreneur.com/article/314874)

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

4 yorum

  1. internet

    Öncelikle konu başlığınız internet dünyasının en güzel yazılarının bir tanesi ve çok faydalı oldu teşekkürler

  2. Geri bildirimleriniz için teşekkür ederiz.

  3. burak

    her şeyin anında trend olup aynı hızda demode olduğu günümüzde sesli arama teknolojisi hakkında bigilendirici bir yazı olmuş. ellerinize sağlık

  4. Yorumunuz ve geri bildiriminiz için teşekkür ederiz Burak bey, umarım sizlere yararlı olabilmişizdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?