SEO Kapsamında Erişilebilirlik Kavramının Sağlanması


Optimist Hub Team 25/10/2019
05/03/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Erişilebilirlik standartlarının SEO uzmanlarına zorluk çıkardığına dair genel bir kanı vardır. Bunun doğru olduğunu söylemek zor; zira SEO kriterlerinin ve erişilebilirlik standartlarının kesiştiği bir çok alan bulunmakta.

Erişim kolaylığı kavramı son zamanlarda dijital pazarlama alanında sıkça konuşulan bir konu haline geldi. Bunun sebebi, birçok kullanıcının yaşadığı sorunlarla birlikte hem büyük çapta hem de görece küçük şirketleri dava etmeye başlamasıydı.

Bununla birlikte, Google, erişim kolaylığı konusunda farkındalık sağlamak adına birçok girişimde bulunmakta. Yayınladıkları resmi kılavuz, kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlamak adına önemli hususlardan bahsediyor:

En genel tabiriyle bir sitenin erişilebilir olması demek, içeriklerinin her kullanıcı için işlevselliğini koruyan ve kolayca bulunabilir anlamına gelmektedir.

Elbette bu farkındalığa sahip içerik pazarlamacıları bunun aslında fark yaratmak adına bir fırsat olduğu çıkarımını kolayca yapabildi. Çünkü başta da ifade ettiğimiz gibi erişim kolaylığını sağlamak adına takip edilebilecek yol haritasında SEO kriterlerinin de ortak durağı olan birçok konu mevcut. Gelin bu konuların neler olduğuna beraber göz atalım.

Site ve Sayfa Yapılandırması

Erişim kolaylığı kavramı ve SEO stratejileri aynı temeller üzerine inşa edilmiştir. Anlaşılabilir, takibi kolay bir site ve sayfa yapılandırması inşa etmek ilk öncelik olmalı.

Site Yapılandırması

  • Yönlendirmelerin açık bir şekilde ifade edilmesi.
  • Site haritaları.
  • Breadcrumbs kavramı, yani “sayfa işaretleri yolu”.

Tüm bu elementler, arama motorlarının ve ziyaretçilerinizin sitenizdeki hiyerarşik düzeni anlamasına yardımcı olmasıyla birlikte aynı zamanda SEO için de esas kabul edilen hususlar. Google, konuya dair şu ifadeleri kullanıyor:

Bir websitesindeki yönlendirmeler, ziyaretçilerin aradığı içeriği kolayca bulmasına yardım eder. Aynı zamanda arama motorlarının o içerikte ön plana çıkan bilgilerin ne olduğunu anlamasını sağlar.

Arama sonuçları tekil sayfalar üzerinden sağlansa da, o sayfanın, bulunduğu websitesi adına nasıl bir rol oynadığını bilmek Google için önemlidir.

Site ve sayfa yapılandırması

© uxdesign

Sayfa Yapılandırması

  • Alt başlıkların anlam bütünlüğü sağlaması.
  • Uzun bir içerikse, alt başlıkları bulmayı kolaylaştıracak içindekiler kısmı.

Bu hususları sağlamak yine kullanıcıların aradıklarını bulmasını kolaylaştıracaktır. SEO perspektifinden bakmak gerekirse bu öğeler üzerinden bahsedilebilecek birkaç unsur daha bulunmakta.

  • Belirlediğiniz anahtar kelimeleri alt başlıklarda kullanmak görünürlüğünü artıracak, yani sayfanın sıralamasını yükseltecektir.
  • İçindekiler kısmında oluşturduğunuz link’ler aynı zamanda Google botlarının kullanıcılara sunmak için kendi alt başlıklarını oluşturmasını da sağlayabilir.

Eğer içindekileri kısmını oluşturmak için kolay bir yol arıyorsanız kullanabileceğiniz araçlar bulunmakta. “Easy Table of Contents” ifadesini aratmanız durumunda karşınıza farklı seçenekler çıkacaktır. Eklentiyi kullanmadan önce başlık hiyerarşinizin doğru kurulduğundan emin olmalısınız. (H2-H3 sıralamasına göre)

Görsel İçerikler İçin Açıklama Metinleri ve Alt Text (Alternatif Metin)

Kullandığınız her resim ve video için anahtar kelimeler üzerinden bir Alt Text veya açıklama metni yazmak, Google’ın o görselin ne ifade ettiğini anlaması açısından önemli bir SEO prensibidir.

© LinkedIn

Bu prensip erişim kolaylığı sağlamak için de geçerlidir. Aradaki tek fark, konu erişilebilirlik olunca Alt Text için kullandığınız ifadelerin anlam bütünlüğünü de sağlaması gerekliliği.

Görme ve duyma zorluğu çeken bireyler, görsel içeriklerin ne ifade ettiğini anlayabilmek adına yardımcı teknolojiler kullanmakta. Bu teknolojiler de Alt Text’lerde geçen cümlelerden yararlanmakta. Dolayısıyla sadece anahtar kelimelerden yola çıkılarak yazılan cümleler gerekli anlam bütünlüğünü sağlamayacaktır.

Okunabilirlik

Son olarak, SEO sıralamalarınızı yükseltecek önemli bir noktadan bahsedecek olursak, içeriğinizi oluşturan metinlerin okunabilir olması, yani açık bir dille, anlaşılır kelimeler kullanarak yazılması gerekliliğini ele alabiliriz. Bu durumu sağlamak adına şunları dikkate almalısınız:

  • Kısa veya düzenli kurgulanmış cümleler ve paragraflar kullanın.
  • Mümkün olduğunca basit kelimeleri tercih edin.
  • Kullandığınız mesleki terimleri açıklamaya gayret edin.

Google’ın okunabilirlik seviyeleri açısından ne gibi algoritmaları ölçüt kabul ettiğini bilinmiyor ama şimdiye kadar bahsettiğimiz unsurları sağlamanın özellikle şu gibi konularda yardımı dokunacağı kesin:

  • Google, kısa ve öz, yani anlaması kolay cevaplar sunan içerikleri daha ön plana çıkarır.
  • Sesli arama cihazları da çalışma prensibi bakımından önce sayfada yazılı olanı okur. İletilecek mesajı doğru bir şekilde ifade etmek için de kolay kurgulanmış cümlelere ihtiyaç duyar. Yani sesli aramalarda yer edinmenin yolu da yine okunması kolay içerikler yaratmaktan geçer.

Uzun lafın kısası, erişilebilirlik kavramı, gezinimi kolay bir web sitesi inşa etmeyi ve anlaşılabilir içerikler yaratmayı ifade eder. SEO’nun da özünde aynı temeller yatması nedeniyle olaya bütüncül bir şekilde yaklaşmak hem işinizi kolaylaştırır hem de daha ön plana çıkmanıza yardımcı olur.

İleri Okuma Kaynağı:

https://www.searchenginewatch.com/2019/10/21/accessibility-seo-optimize-for-both/

 

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?