Nasıl SEO’ya Uygun İçerikler Çıkarırsınız?


Optimist Hub Team 09/10/2019
06/03/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


SEO konseptinin doğuşundan, içinde bulunduğumuz gelişim sürecine kadar ortaya çıkan ve Google’ın sıralama faktörü olarak göz önünde bulundurduğu 200’den fazla unsurun 67’sinin içerik bazında olduğunu keşfettik. Bu durumda içerik yaratıcıları bir taraftan SEO kriterlerine uygun, diğer yandan kendi kitlelerinin ilgisini çekecek yazılar veya daha farklı içerikler çıkarması gerekmekte. Bugünkü yazımızda bu iki kriteri de ele alacağız.

Nasıl Bir Yol Haritası İzlemeli?

Size ilham vermesi ve çıkaracağınız içeriği optimize edebilmeniz açısından siz içerik pazarlamacılarının takip edebileceği kapsamlı bir yol haritası hazırladık:

  • Öncelikle yeni içerik fikirleri bulmalısınız.
  • Bu bağlamda ilgi duyduğunuz ya da uzmanı olduğunuz konuya dair insanların ne tarz aramalar yaptığını gözden geçirebilirsiniz.
  • Hedef kitlenizin kulağına en çok hitap edecek başlıklardan yürümelisiniz.
  • Tüm bunları yaparken aklınızın bir kenarında bulundurmanız gereken önemli bir diğer unsur ise rekabet içinde olduğunuz firmalar arasından sizi öne çıkaracağını düşündüğünüz spesifik konuları tercih etmeniz.
  • Ortaya koyacağınız içeriğin kelime sayısı veya kapsamlılığı bazında yine rakiplerinizi analiz edip kendinize bu bağlamda bir hedef belirleyebilirsiniz.
  • Son ve en temel unsur ise, ekibinizi oluştururken belirlediğiniz konulara en uygun metin yazarını (copywriter) bulmanız büyük önem arz ediyor.

Şimdiyse bahsettiğimiz bu noktaları biraz daha derinlemesine ele alabilmek için özellikle içerikleri yazma noktasında daha kapsamlı başlıklar oluşturalım ki aklınızda oluşabilecek potansiyel soru işaretlerini olabildiğince eleyebilelim.

İlham Kaynağı Olması Adına Konunuzu İyi Araştırın

Metin yazarları olarak, eğer toz pembe bir hayat yaşıyor olsaydık motivasyonumuz sürekli bir şeyler yazmaya el verişli olurdu ve sözcükler klavyemizden çıkıp Google botlarının tam istediği kriterlerde dökülüverirdi.

Gelgelelim gerçek dünyada durum böyle değil. En iyi metin yazarları dahi ne yazacakları konusunda yer yer tıkanma safhalarından geçebiliyor. Bu durumda sadece ilham gelmesini beklemek yerine insanların günlük yaşantılarında nelerden bahsettiğini araştırın.

Bakış Açınızı Belirleyip Konuyu Daraltın

Google'ın anahtar kelimeleri (keyword)

Yazacağınız konu hakkında bir fikriniz olabilir, ama bu konuyu nasıl bir bakış açısıyla ele alacaksınız? Bu soruya vereceğiniz cevabı da anahtar kelime (keyword) araştırmaları üzerinden bulmanız en mantıklısı; zira tüm konseptin Google arama motorları üzerinden yürüdüğü bir ortamda en sağlıklı sonucu sorunun kaynağından alabilirsiniz.

Bu noktada başvurabileceğiniz daha kapsamlı ve ücretli araçlar da var ama buna ayıracak bütçeniz veya zamanınız yok ise, bahsettiğimiz üzere, en iyi dostunuz Google yine yanı başınızda duruyor.

Çok basit bir biçimde, hakkında yazmak istediğiniz konuyu Google’da arattığınız vakit, sonuç sayfasının en alt kısmında kullanıcıların o konuya dair ne gibi sorular sorduğunu ve Google’ın o sözcüğe dair kendi algoritmalarında ne gibi anahtar kelime öbekleri oluşturduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla buradaki bilgilerden yola çıkarak bu sorulara cevap vermek veya anahtar kelimeleri konu alan yazılar yazmak hem fikir vermesi hem de SEO kriterlerine yaklaşılması açısından size büyük yardımı olacaktır.

Google’ın İçeriğinizi Yargıladığı Birçok Unsur Vardır

Öncelikle belirlediğiniz konu kitlenizin kulağında ne kadar yer ederse o kadar geniş kitlelere yayılacaktır. Bunun da en temel yolu akılda kalıcı ve ilgi çekici başlıklardan geçer. Her okuyucunun gözüne çarpan ilk şeyin başlıklar olduğunu varsayarsak, başlığınızı sunduğunuz ürününüzün ambalajı veya bir reklam unsuru olarak görmelisiniz.SEO'nun değer yargılarına dair Optimist Blog'da paylaştığımız yazı

Şu ana kadar ne yazacağınızı seçme konusunda aklınızda bir şeyler oluşmuştur diye tahmin ediyoruz. Şimdiyse yazacağınız içeriklerde ne gibi unsurlara dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim:

  • Yazınızda kullanacağınız dilin ağırlığı ve üslubunu kitlenizin eğilimlerine göre belirlemelisiniz.
  • Aynı şekilde uzunluğu, yani kelime sayısı ve ne gibi elementlerle desteklenmesi gerektiği de önemli.

Eğer ki bu konuda bir fikriniz yoksa sektörü domine eden içerik üreticilerinin yazılarını inceleyip çıkarımlar yapmanız veya uzman görüşler almanız en doğrusu olacaktır; zira her alanın kriterleri farklı olacağından bizim bile spesifik yorumlar yapmamızın imkânı yok.

Buradan sonrası metin yazarının konuyu ele alabilme ve bu sonsuz bilgi havuzunda ortaya benzersiz bir yazı koyabilme kabiliyetine kalmış bir mevzu. Ayrıca SEO’nun değer yargılarına dair geçtiğimiz günlerde paylaştığımız yazıyı da okumanızı tavsiye ediyoruz. Son olarak, tüm bu bahsettiğimiz unsurları doğru bir şekilde oturtmadan içeriğinizi paylaşmanızın size pek bir getirisi olmayacağını hatırlatalım.

İleri Okuma Kaynakları:

https://www.semrush.com/blog/how-to-create-seo-friendly-content-with-semrush/

https://www.gotchseo.com/how-to-write-a-blog-post/

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?