Yatırım Getirisi Yarışını (ROI) Hangisi Kazanıyor?
Bugünün piyasasında mobil cihazlarla optimize edilmemiş internet sitelerinin hayatta kalması biraz zor. Mobil cihazların günümüzdeki önemini göz önünde bulundurursak, dönüşümler ve yatırım getirisi (ROI) açısından mobil cihaz uygulamalarının ve mobil cihaz optimizasyonlu internet sitelerinin özelliklerini karşılaştıralım.
Gelir Nereden Geliyor? Mobil Uygulamadan mı Mobil Siteden mi?
2016’da dünya çapında 88 milyar dolar olan mobil uygulamalarının gelirinin 2020 yılına kadar 189 milyar dolara çıkması bekleniyor. Öte yandan 2017’de 32.9 milyar olan uygulama içi satın alımlar ile karşılaştırıldığında 2016’da bu sayı 27.8 milyardı.
Mobil internet siteleri ile karşılaştırıldığında sayıların biraz daha düşük olduğunu görüyoruz. 2017’nin sonunda iki milyarın üzerinde mobil telefon veya tablet kullanıcısı herhangi bir çeşit mobil ticaret işlemi yapmıştı. Bu sonuçlarda karar verici unsur uygulamalarda ve sitelerde harcanan vaktin karşılaştırılmasından geliyor. 2016’dan 2017’e kadar mobilde harcanan vakit yaklaşık yedi dakika kadar artarak toplam 3 saat ve 15 dakikaya ulaşmıştı.
Çevirimiçi bulunma oranı mobil cihaz optimizasyonlu internet sitelerinde mobil telefon uygulamalarında olduğundan daha fazla. Ayrıca mobil cihaz optimizasyonlu internet siteleri satın alım kapasitesi açısından da önde gidiyor. Dünya çapındaki perakendecilerin %83’ü satın alım kapasiteli, mobil cihaz optimizasyonlu internet sitelerine sahipken bu oran mobil telefon uygulamalarında %58'dir.
Burada satın alım kapasitesinden kasıt mağazaya gidip stok bilgilerine ulaşmadan önce ürün bulunabilirliğini kontrol etmek veya mobil telefon aracılığıyla stok ürünleri dışında sipariş verebilme özelliğidir.
Mobil Uygulama Mobil İnternet Sitesine Karşı: Avantajlar ve Dezavantajlar
Mobil uygulama avantajları:
- Mobil uygulamalar, mobil cihaz optimizasyonlu internet sitelerinden daha fazla gelir getiriyorlar.
- Daha iyi kullanıcı deneyimi ve kişiselleştirme sağlıyorlar.
- Daha çok özellik sunarak bilgi üzerinde daha fazla kontrol sağlıyorlar.
- Kullanımları daha kolay ve rahat.
Mobil uygulama dezavantajları:
- Farklı cihazlar için gereken çeşitli programlama dilleri.
- Her işletim sistemi için gereken farklı optimizasyonlar.
- Daha fazla maliyet ve bakım gereksinimi.
- SEO için optimize edilmesinin daha zor olması.
Mobil internet sitesi avantajları:
- Daha düşük maliyetle basit programlama gerektirmeleri.
- Daha geniş bir kitleye hitap etmeleri.
- Güncellemeler üzerinde daha esnek olmaları.
- Mobil sitelerinin ve duyarlı internet sitelerinin trafik üretme hatta artırma olasılığı.
Mobil internet sitesi dezavantajları:
- Farklı ekran boyutları üzerinde daha az uyumluluk sağlamaları.
- Çevirimdışı ulaşılamama sorunu.
Mobil Öncelikli İndeksleme Yatırım Getirisini Etkiliyor Mu?
Mobil öncelikli indeksleme Eylül 2018’de Google, tüm internet sitesi yöneticilerine e-posta bildirimleri gönderdiğinde etkinleşmişti.
Mobil öncelikli indeksleme Google’ın indeksleme ve sıralama için bir sayfanın mobil versiyonunu kullanması anlamına geliyor. İnternet sitenizi mobil kullanıma optimize edememeniz ise düşük yatırım getirisine sebep olabilir.
Sonuç olarak, mobil e-ticaretin genel olarak e-ticaretten daha hızlı büyüdüğünü söyleyebiliriz.
Mobil internet sitelerinin ve uygulamaların bir çok artısı ve eksisi mevcut. Fakat genel olarak baktığımızda yatırım getirisi açısından mobil uygulamaların daha yüksek bir şansı var. Daha doğru ve geçerli bir karar vermek için hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız.
İleri Okuma Kaynaklarımız:
(https://cognitiveseo.com/blog/20341/mobile-app-vs-website/)
Burak
Sosyal medya doğrudan satış kanalları için oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş, ellerinize sağlık.