İlginç Sosyal Medya Hastalıkları


Optimist Hub Team 11/08/2019
20/08/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


İnternet Bağımlılığı ve Sosyal Medya Hastalıkları

İnternet bağımlılığı ve sosyal medya hastalıkları, her geçen gün literatürümüze daha çok yerleşmekte ve ciddi bir hastalık türü halini almaktadır.
İnternetin bize getirdiği bu hastalık denilebilecek belirtilere biraz göz atalım.

Mouse/Klavye Hastalığı

Bilgisayar başında aktif bir şekilde klavye ve fare kullanımından dolayı, aynı el hareketlerinin sürekli olarak tekrarlanmasından kaynaklanan sinir, tendon, kas ve diğer dokularda deformasyon oluşumuna yol açan bir rahatsızlık türüdür. Aynı hareketlerin elde tekrarlaması sebebiyle, kasılma ve ağrı oluşumu meydana geliyor. İlk seviyede hafif hissedilen ağrılar, ilerleyerek parmaklarda sızılara ve karıncalanmalara dönüşüyor. Akabinde, ellerde uyuşukluk ve el hareketlerinde çeşitli kontrol kayıplarına yol açabiliyor. Gün boyu bilgisayarda çalışan ya da iş gereği olmasa bile bilgisayar başında fazla vakit geçiren kişiler, büyük risk taşıyor. Bu yüzden, gereksiz bilgisayar kullanımından kaçılması gerekiyor.

RSI

Açılımı, Repetitive Strain Injury olan, tekrarlayan zorlama hastalığı; uzun süre bilgisayar önünde kalınması durumunda, boyun, el, bilek, omuz gibi bölgelerde, kemiği kasa bağlayan kirişin iltihaplanmasıyla meydana çıkıyor. Bahsedilen bölgelerde ağrı, şişme, yanma gibi tepkimelerin olmasıyla kendini belli ediyor.

Hikikomori

Hikikomori, Japonca bir kelimedir ve Türkçe karşılığı, geri çekilme olarak adlandırılabilir. İlk olarak Tamaki Saiko tarafından belirlenen bu hastalık; kişilerin birdenbire kendini eve kapatmasına, ailesiyle olan iletişimini koparmasına neden oluyor. Odaya kapanarak temel ihtiyaçlarını karşılamayı adeta unutan birey, bütün vaktini bilgisayarında geçiriyor. Adeta kendini bile unutma durumuna gelen kişiler, çok ciddi psikolojik ve nörolojik sıkıntılara yol açtığı için, Japon bilim adamları hikikomorilerden seri katiller bile çıkabileceğini öngörüyor. 700.000’den fazla hikikomori hastasının Japonya’da olduğu bilinirken, bu rakam dünya çapında da hızla artıyor.

Ego Sörfü

Kişinin, Google veya diğer sosyal medya ağlarında kendi kendinin adını araması ve hakkında ne gibi bilgilere ulaşabildiğine bakması durumudur. Hızla artış gösteren bu hastalık türü, önemli psikolojik bozuklukların da başında gelecek gibi gözüküyor.

Enfornografi

Türkiye’deki adıyla, blog ifşacılığı olarak anılmaktadır. Kişiler hakkındaki bilinmemesi ve yayılmaması gereken bilgileri, düzenli olarak yayınlama, ifşa etme hastalığıdır. İleri düzey enfornog hastaları ise işi bir üst seviyeye çıkararak, kendisine ve yakın çevresine ait hemen hemen her şeyi paylaşarak büyük tehlike arz ederler.

Youtube Narsizmi

Kişilerin, kendisini konu ettiği ve kendini tanıtmaktan ibaret olan Youtube yayınları paylaşması ile meydana çıkan, popülaritesi artarak ve hızla yayılan bir hastalıktır. Yayınlarının beğenilmemesi ya da uygunsuz eleştiriler alması durumunda, hastalarda çok ciddi psikolojik bozuklar meydana gelebilir ve intiharalar sonuçlanabilir.

Myspace Taklitçiliği

İsim annesi, ilk sosyal medya ağlarından biri olan Myspace olan hastalık, kişinin kendisinde başka bir karakter oluşturması veya başka birini tamamen kendisine kopyalamasıyla oluşur. Olmadığı biriymiş gibi sosyal medyada varlığını göstermesi, günlük yaşamına da ileri düzeyde yansımaktadır.

Google Takipçiliği

Ego sörfünü andıran bu hastalık, kişinin yakın çevresinde olan herkesin adını internette araması ve onlar hakkında bulduğu bilgileri kontrol etmesi hastalığıdır.

Siberhondrik

Herhangi bir belirtiden şüphelenerek hasta olduğunu düşünen birinin, hastalık belirtilerini internette arayarak kendine teşhis koyması, aynı zamanda tedavi yöntemi araması durumudur. Bu kişiler yakınlarını da aynı yöntemlerle tedavi etme gereksinimini kendilerinde hissederler. Bu insanların tavsiye adı altında, yanlış uyguladıkları tedavi yöntemleri çok sayıda olumsuz vakaya sebep olmutur.

Photolurking

İnternette, saatlerce süren gezintiler ile başkalarının fotoğraflarını takip etme, yorumlama ve beğenme durumudur. Özellikle de Facebook ve Instagram, bu hastalığın baş göstermesine sebep olan temel sosyal medya ağlarıdır.

Wikipedializm

Sürekli olarak Wikipedia, internet sözlükleri ve bilgi paylaşım ağlarında, bilgileri düzenleme, yeni bilgiler paylaşma ve bunları kronolojik düzenlere sokma durumunu abartıp, kendini adeta, yürüyen kütüphane olarak gören insanlardan türemiş bir hastalıktır.

Crackberry

Adını, bir dönemin cevheri olan Blackberry markalı telefondan alan bu hastalık, günümüzde her türlü mobil cihaz ile oluşmaktadır. Kişilerin her yerde maillerini ve sosyal medya bildirimlerini kontrol etmesi durumudur. Tuvalette, banyoda, cenazede, toplantıda, yemekte, derste ve daha birçok uygun olan ya da olmayan alanda, bildirimlerini kontrol etmekten geri kalmazlar.

Cheesepodding

Dinlenemeyecek kadar çok sayıda müzik indirilmesi durumudur. Günümüz koleksiyon trenlerinde bu durum hastalık olarak değil koleksiyonculuk olarak adlandırılmaktadır. Yoruma açık olan bu durum, sizce ne derece koleksiyonculuğa girer ya da bunu hastalık olarak adlandırmak doğru mudur? Açıkçası oldukça merak ediyoruz.

Kaynak: https://bilimdili.com/doga-cevre/tip/sosyal-medya-hastaliklari/

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?