Hosting Nedir?
Hosting'i, web sitenize ait dosyaları saklama, yayınlama işlemi olarak da tanımlayabiliriz.
Hosting hizmeti seçimindeİ; özellikleri belirlenirken, programlama diline dikkat etmeli, kullanmakta olduğunuz ya da kullanmayı planladığınız dillerin çalıştığı sunucularda bu işlemi yapmalısınız. Örneğin ASP.net için Windows Hosting, PHP tabanlı bir web sitesi için Linux Hosting kullanmalısınız. Fakat, özel olarak yapılandırılmış bir linux sunucuda bir .net projesini host edebilir, aynı şekilde bir Windows sunucuda da örneğin PHP tabanlı CMS olan WordPress site barındırabilirsiniz. Bu elbette çok spesifik bir durum ama bilmenizde de yarar var.
Server (sunucu) ise bu dosyaları internet kullanıcılarının ulaşımına sunmaktadır.
Sunucular, bilgisayarlara göre donanım sorunları daha az olan , 7/24 tam kapasite çalışan ve özel soğutma mimarisine sahip bilgisayarlardır. İhtiyaç duyulan verileri yönetir ve kullanıcılara sunar. Güvenli bir sunucu için fiziki güvenlik ve soğutma sisteminin yanı sıra kesintisiz güç sunan enerji üretim sistemlerinin de bulunması gerekmektedir.
Web Hosting Türleri Nelerdir?
Dünyada Hosting hizmetlerinin önemli bir kısmı, tüketicilerin nitelik yerine daha ekonomik maliyet beklentisi doğrultusunda şekillenen Paylaşımlı Hosting modeli üzerinden verilmektedir.
Web hosting hizmet sağlayıcı veri merkezleri (kuruluşlar), paylaşımlı hosting modelinde sunucu kaynak ve kapasitesi ile doğru orantılı olarak, yüzlerce kullanıcı - web sitesine kaynak paylaşımı yapılması modeli ile kollektif ve ekonomik çözüm sunmakta. Bu hizmetler paketler halinde modellenmiş farklı fiyatlarda ve ihtiyacınıza göre seçim yapma özgürlüğü sunmakta.
Buradaki tek handikap, hangi paket olursa olsun hepsinin satış metninde sınırsız kaynak ve benzeri söylemler tüketicide yanılsamalara neden olmakta, sitenin tükettiği kaynaklara göre limitler olduğu gözden kaçmakta. Bu nedenle hosting paketi satın almalarında bu hususlara özellikle dikkat edilmelidir.
Bunun yanı sıra, web hosting türlerine de göz atmakta yarar var:
VPS veya VDS Sanal Sunucular: Klasik paylaşımlı hosting'e kıyasla, daha geniş kaynaklara ve özgürce yönetim imkanına sahiptir. Bir sunucu içerisinde, birbirinden tamamen bağımsız olarak ayrıştırılmış sanal sunucular olarak da tanımlamak mümkündür. Bu noktada özellikle Linux VPS veya VDS sunucu tercih edenler, hizmet aldıkları veri merkezinin Kernel ve benzeri güncellemeleri zamanında yapıp yapmadığına dikkat etmelidir. Bu konunun ihmali, her ne kadar sanal sunucu olarak tanımlanıyor olsa da, bu barındırma alanınızda bulunan bütün siteler için büyük bir güvenlik açığı doğuracaktır. Buradaki güvenlik risklerini minimize etmek için, Cloud Linux ve Exploid Cam Scanner bileşenlerini satın alarak kullanmanız kesinlikle tavsiye edilir.
WordPress Hosting: Dünyanın en çok kullanılan ama bir o kadar da çok kaynak tüketen içerik yönetim sistemi olan WordPress'i kullanıyor iseniz, o zaman sorun yaşamamanız adına özelleştirilmiş WordPress Hosting paketlerinden birini almanızı öneririz.
Dedicated Server (Fiziki Sunucu): Bu sunucu hosting tipi, genelde aylık trafik hacmi ve güvenlik, performans gereksinimi yüksek siteler - işletmeler için ideal olan, fiziki sunucunun tamamına sahip olunan en ideal çözümdür.
E-Mail Hosting: Birey veya işletmelerin web siteleri olmaksızın kendilerine ait olan domain (alan adı) üzerinden kurumsal e-posta hizmeti alabilmelerini sağlayan hosting modelidir.
Server Security - Sunucu Güvenliği Nedir, Nasıl Yapılır?
Veri merkezinin ve alınan hosting hizmetinin kalitesini belirleyen en önemli parametre güvenliktir. Veri Merkezi (Data Center)'nin firewall yani güvenlik duvarının iyi olması tek başına bir güvenlik parametresi değildir.
Peki, en iyi hosting - data center - sunucu (server) seçimi nasıl yapılır? Sunucu güvenliği nasıl sağlanır? Aşağıda yer alan soruların cevaplarına ulaştığımızda, bilinçli bir seçim yapmamız mümkün olacaktır.
Data Center;
- Sunucu ve/veya sunuculardan oluşan veri merkezinin tüm fiziki bileşenleri verilen hizmet için yeterli midir?
- Ne kadar zamanda bir, sunucular veya sunucu bileşenleri yenilenmekte?
- İnternet altyapısı yeterli mi ve alternatif hatlar ile olası kesintilere karşı tedbir alınmış mıdır?
- Olası enerji kesintilerine karşı yeterli seviyede UPS / jenaratör sistemi var mıdır?
- Sunucular ve sunuculardan oluşan data center ağının yönetiminde ve güvenliğinde kullanılan yazılımlar lisanslı mıdır? Güncel midir?
- Veri merkezi 3 vardiya kesintisiz teknik personel istihdam ediyor mu? Personeller alanında gerekli yetkinliğe sahip mi?
- Sunucuların bulunduğu alanlar evrensel standartlarda dizayn edilmiş midir? Soğutma sistemi yeterli midir?
- Periyodik bakımlar ve personelin periyodik eğitimleri düzenli olarak yapılmakta mıdır?
- Veri merkezinin sorumluluk / sorumluluk reddi politikalarını incelediniz mi?
Bu parametreleri sorgulamadan, araştırmadan seçim yapmayınız.
mehmet astar
Hosting seçimlerini hep kötü yapan birisi olarak, SEO için mühim olanı öğrendiğimi düşünüyorum. Bu kadar tecrübe ettikten sonra öğreneyim artık. Sitenin hızlı açılması, alanının geniş olması, sunucunun aktiflik oranı en önemli etkenlermiş. He birde yedekli çalışmaya dikkat edin.