Yaşadığımız dönemde eğitim, mezun olduktan sonra biten bir şey değil. Birçok insan hayatları boyunca eğitimlerine devam ediyor. Üniversitelerdeki erişkin öğretim kurslarına ek olarak, herkese açık çevrim içi eğitim kurslarından tutun, akıllı telefon uygulamalarına kadar birçok seçenek mevcut. Amerika’da düzenlenen Küresel Eğitim ve Yetenek Forumu’nda (Global Education & Skills Forum) finale kalan on startup’dan ikisi hayat boyu eğitimi odağına almış firmalardan oluşuyordu. Karşınızda dünyanın farklı bölgelerinden en çok umut vadeden dört eğitim teknolojisi (EdTech) startup’ı.
Blinkist
Günde bir kitap okuyacak kadar vaktiniz yok mu? 2012 yılında şu anki CEO’su Holger Seim tarafından ortaklaşa kurulan Alman startup’ı Blinkist, kurgusal olmayan 2500’den fazla kitabın 15 dakikalık sesli ve yazılı özetlerini içeriyor. Firma bu özetlere, “göz açıp kapamak” anlamına gelen “blink”ler adını vermiş. Editör ekipleri tarafından yazılan bu özetlerde, kitapların ana fikirleri, bir fikir edinmeniz amacıyla, başlıklar halinde listelenmiş. Dünya genelinde 10 milyonun üzerinde kullanıcısıyla firma, 34.8 milyon dolar fon birikimi sağlamış.
Duomly
2018 yılında Anna Danilec ve Radoslaw Fabisiak adlı geliştiricilerden tarafından Prag’da kurulan Duomly, blockchain, kripto para, yapay zeka ve web tasarım konuları ile alakalı e-öğrenme platformları sunuyor. Giriş niteliğindeki blockchain dersleri herkese açık, ücretsiz olarak paylaşılmış. Ayrıca diğer başlangıç derslerinin birçoğu da daha önceden programlama bilgisi gerektirmeyecek şekilde tasarlanmış.
Signa
2016 yılında Fabíola da Rocha Borba tarafından Brezilya’da kurulan Signa, Borba’nın değimiyle, “işaret dili kurslarının Netflix’i” olması amacıyla kurulmuş. Online kurs platformu, duyma zorluğu çeken insanlara, birçoğu akıcı bir şekilde okumakta zorlandığı için, iş görüşmelerinde ve profesyonel yaşantılarında başarılı olabilmelerine yardımcı olabilmek adına kurulmuş. Dersler elbette ki, işaret dilinde ve şu an için sadece Brezilya’ya yönelik ama Rocha Borba yakın zaman içinde Kuzey Amerika’ya da yayılmak istediğini ifade etti. Ayrıca bir not olarak işaret dilinin, sözlü dillere benzer bir şekilde, ülkelere göre farklılıklar gösterdiğini belirtelim.
Fineazy
Monique Baars ve Hannes Leskelä tarafından 2018 yılında kurulan Fineazy startup’ı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanları, finansal açıdan daha kültürlü hale getirmeyi amaçlıyor. Yapay zeka tabanlı chat botu, kullanıcılarına, daha iyi finansal kararlar verebilmeleri adına öğütlerde bulunuyor. Şirketin gelecek hedefleri konusunda ise Monique Baars, “Güney Afrika, Kenya ve Nijerya’yı kapsayacak bir Afrika genişlemesi planlıyoruz, ayrıca, Hindistan, Latin Amerika ve Güney Doğu Asya’da da fırsatlarımızı gözden geçiriyoruz.” açıklamasını yaptı.
İleri Okuma Kaynağı:
https://www.wired.co.uk/article/education-startups
Önerilen Yazılar
Marka Bilinirliğini Artıracak Bir Logo Nasıl Yaratılır?
@font-face Kullanımı ve Bilmeniz Gerekenler
COVID-19 Sürecine Tasarım Odaklı Düşünme Yaklaşımı