Facebook, sadece düşünce gücüyle bilgisayarımızın mouse’unu kontrol edebileceğimiz, sosyal medyada paylaşımlar yapabileceğimiz veya buna benzer akıllı telefon ve bilgisayar kontrolleri yapmamıza olanak tanıyacak bir cihaz geliştirme çalışmaları yürüten CTRL-labs adlı startup’ı satın aldığını açıkladı.
Elle Tutulur Sonuçlar Çok da Uzakta Değil
Şirket, bir haber sitesine, yeni yeni ortaya çıkan bir araştırma sahası olan “beyin bilgisayar arayüzü” alanında öncü şirketlerden biri konumunda dört yıldır varlığını sürdüren CTRL-labs’ı, henüz ayrıntıları belirtilmeyen bir anlaşmayla satın aldığını açıkladı. Bloomberg’de anonim kaynaklardan alıntı yapılarak paylaşılan bir haberde, sosyal medya devi şirketin anlaşma için 500 milyonla, 1 milyar dolar arası bir meblağ ödediğini iddia etti.
“Bu yapılan çalışmalarda ortaya çıkması hedeflenen cihaz, yaptığımız vücut hareketleri ışığında diğer elektronik cihazları kontrol etmeye yarayan bir bileklik” ibaresini kullanan Facebook yöneticisi Andrew Bosworth, yapılan anlaşmayı yazdığı blog yazısında bu sözlerle duyurdu.
Facebook, üç yıl önce, geleneksel olarak düzenlediği geliştiriciler konferansında bu alana dair çabaları olduğunu duyurarak beklentiler yaratmış ancak o zamandan bu yana sessizliğini korumuştu. Bu sebeple, sözünü ettiğimiz satın alma işlemi, şirketin, “beyin bilgisayarcılığı” alanında ilk büyük adımı olarak görülebilir. CTRL-labs’ın bilekliği hâlâ olgunlaşması için birkaç yıla ihtiyacı olduğu görülen bir prototip olsa da, Facebook, asıl sosyal medya kanadında hükumetle ve kullanıcılarıyla yaşadığı hiddetli denetim sürecine rağmen bu alana olan ilgisini kaybetmediğini kanıtlıyor.
Facebook, “beyin bilgisayar arayüzü”nü kullanmayı ve bilim kurgu vârî cihazları hayatımıza sokmayı hedefleyen firmalar arasında, elbette ki, en iyi finanse edilenlerden biri. Son olarak Temmuz ayında, Elon Musk, Neuralink adlı kendi kurduğu “beyin bilgisayarcılığı” şirketinin insanları da dahil edeceği denemeleri yapmaya 2020 yılında hazır olacağını duyurmuştu.
Facebook Artırılmış ve Sanal Gerçeklik Çalışmalarını Yürüten Ekibini Genişletebilir
New York merkezli CTRL-labs, şimdiye kadar Google’ın yatırım kanadı olan GV, Amazon’un Alexa Fund’ı ve Lux Capital gibi şirketlerin desteğiyle 67 milyon dolar biriktirmeyi başardı. Şirketin de kendi ürününü, “vücuda müdahale etmeyen nöral arayüz platformu” olarak tanımladığını belirtelim.
CTRL-labs ortak kurucu ve CEO’su Thomas Reardon Facebook’a katılacak ve New York dışında çalışacak. Anlaşma dahilinde şirketin fikrî varlıklarına, yani sahip olduğu prototipe ve geliştirme aşamasında yaptığı tüm araştırmalara sahip olacak. Şirketin birkaç düzine çalışanı ve diğer maddi varlıkları da anlaşma dahilinde Facebook bünyesine katılacak mı sorusu şu an için cevapsız ama bazı yetkiler, çeşitli haber mecralarına, diğer ekipten Facebook’a katılmak isteyen herkese kapımız açık mesajı verdi.
CTRL-labs oluşumu ise Facebook’un artırılmış gerçeklik tabanlı gözlükler gibi cihazlarını geliştiren Reality Labs grubuna katılacak. Bosworth ayrıca, CTRL-labs’ın sahip olduğu teknolojinin Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) ve Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) çalışmalarına büyük katkı sağlayabileceği açıklamasında bulundu.
“Bileklik Nöronlara İletilen Sinyaller Üzerinden Niyetinizi Algılamaya Çalışacak”
Bileklik, insanın omur iliğinden kaslarına nöronlar aracılığıyla gönderilen sinyalleri deşifre etme prensibi üzerinden çalışıyor. Bosworth konuşmasının geri kalanında, alınan sinyallerin ise bugün kullandığımız cihazların anlayabileceği karşı sinyallere çevrilmesi hedeflendiğini belirterek sözüne devam etti.
Buna ek olarak, bilekliğin, hareketten ziyade, kullanıcının niyetini algılamaya çalışacağı, bu yüzden belli başlı eylemler sergilemek yerine sadece yapmak istediğiniz şeyi düşünüp bu bağlamda fevri bir hareket yapmanın yeterli olacağı belirtiliyor.
CTRL-labs CEO’su Thomas Reardon’ın sahip oldukları teknolojiyi tanıttığı bu sunumu izlemeniz, gözünüzde bir şeyler canlanması açısından yararlı olacaktır diye düşünüyoruz.
Şirket sözcüsü, CTRL-labs’e ait bilekliğin hala araştırma ve geliştirme sürecinde olmasından ötürü kullanıcılara ulaşmasının birkaç yılı alacağını belirterek sözlerini noktaladı.
İleri Okuma Kaynağı:
https://www.businessinsider.com/facebook-acquired-brain-computing-startup-ctro-labs-2019-9
Önerilen Yazılar
Marka Bilinirliğini Artıracak Bir Logo Nasıl Yaratılır?
@font-face Kullanımı ve Bilmeniz Gerekenler
COVID-19 Sürecine Tasarım Odaklı Düşünme Yaklaşımı