İşletmenizde sistematik olarak değişimler yaratmakla yükümlüyseniz, sürekli olarak üretmenize, organize olmanıza ve yenilenmenize imkân sağlayacak iş akışları geliştirmeniz gerekir. Bazı organizasyonlar endüstride kendini kanıtlamış süzgeçleri veya yöntemleri tercih ederken, bazıları kendi metotlarını kurmayı tercih ediyor. Bahsini ettiğimiz kendini kanıtlamayı başarmış yöntemlerden birkaçının diğerlerine göre çok daha iyi benimsendiğini fark ettik. İşte bu inovasyon süreçlerinden en iyi dördünün incelemesini sizlerle paylaşıyoruz.
1. Six Sigma (Altı Sigma)
Bu metodolojinin yaygın olarak, verim alabileceğiniz yeni alanlar ve süreçler keşfetmeye yönelik bir eğilimi vardır. Sahip olduğu sürecin temel bileşenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tanımlama
- Ölçme
- Analiz etme
- Geliştirme
- Kontrolü ele alma
Bir sorunu veya eksikliği tanımlayıp, gelişmeye açık yönlerini keşfetmek adına ölçümler yapmak; ardından yapılabilecek gelişmelere dair öneriler alıp yerine getirerek, zaman ve maddiyat açısından kazanımlar yapmak mümkündür.
2. Agile (Atik Düşünme)
Fikir yönetiminde atik düşünmeyi bağlamına katan bir çok insanın bunu yapmasındaki sebep, doğru öncelikler vermenin ve gelişimler kaydetmenin inovasyon sürecinde anahtar noktalar olmasıdır. Gelecekte karşınıza çıkabilecek ürün ihtiyaçlarını ve farklı istekleri birer fikir olarak kenara yazabilir, ardından farklı ölçüm teknikleriyle öncelik sırasına koyarak, eş zamanlı bir şekilde sahip olduğunuz kitlenin yardımıyla ilerleme katetmeye çalışabilirsiniz.
3. Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme)
Tasarım odaklı düşünmenin en iyi yönü, iş dünyasıyla oldukça kaynaşık bir anlam yapısı olması. Öyle ki, dünya üzerinde, neredeyse her dilde aynı anlamı karşılayan bir kavramdır. Özünde, kullanıcıyı tasarımın merkezine yerleştirmek vardır. Belli bir algı oluşturduktan sonra, sorunlar üzerinden isabetli varsayımlar yapmak amaçlanır, ardından yaratıcı çözümler aranarak test edilmek üzere bir prototip fikir ortaya konmaya çalışılır.
4. Global Innovation Management (Küresel İnovasyon Yönetimi)
Bu metodu harika yapan şey ise, ister üstüne koyarak ilerleyeceğiniz bir değişim amaçlıyor olun, ister her şeyi baştan kurmayı hedefleyin, neredeyse her türlü soruna uygulanabilir olması. Yine beş adımdan ibaret olan bu yaklaşım öncelikle bir amaç belirlemekle başlar, yapılan araştırmalar ışığında, imkânlar dahilinde bir strateji belirlenmeye çalışılır, ardından geliştirilen konseptin ne derece ilham verici olduğuna dair bir geri dönüş alınmaya gayret edilir. Bu süreç küçük işletmelerden tutun Fortune 500 listesine girmiş dev şirketlere kadar herkes tarafından kullanılabilir.
Tüm bu metotların ortak noktasında önceliklerinizi iyi belirlemek olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu bir gecede yerine oturacak bir süreç değil. Sabırla kendinizi sınamanız ve neyin işinize yarayıp yaramadığını iyi ölçmeniz şart. Mutlaka bu yolda hatalar da yapacaksınız. Eğer ki sürekli gelişen ve daha iyiyi hedefleyen bir şirket olmak istiyorsanız yaptığınız bu hatalara değer verip, onlardan dersler çıkarmanız sizi diğer şirketlerin önüne geçirecektir.
İleri Okuma Kaynakları:
https://www.questionpro.com/blog/common-innovation-methodologies/
https://www.viima.com/blog/innovation-management-best-practices
Önerilen Yazılar
Marka Bilinirliğini Artıracak Bir Logo Nasıl Yaratılır?
@font-face Kullanımı ve Bilmeniz Gerekenler
COVID-19 Sürecine Tasarım Odaklı Düşünme Yaklaşımı