İçerik pazarlaması, e-ticaret dünyasında hem dikkat çekicidir hem de sadakat kazanmak için en doğru yoldur.
Sadece materyalin alınıp satıldığı günlerden çok insanların empati kurup, markaları kendilerine yakın hissettikleri ve bu sayede satışların arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Sattığınız malın çok iyi olması, onun çok iyi satacağı anlamına gelmiyor. Tıpkı pek de iyi olmayan bir malın çok fazla satması gibi. İnsanların alma dürtüsünü harekete geçiren şey her zaman alınan ürün olmayabiliyor.
Peki, E-Ticaret Siteleri Nasıl İçerik Pazarlaması Yapmalı?
Çevrimiçi mağazacılıkta yapılan en büyük yanlış iletişim tonunun B2B perspektifinden yapılması. Oysa hedef kitleniz B2C iken B2B tarzında iletişim yapmak yetersiz ve eksik kalır.
1. Etkileşimli İçerik
Alışveriş, mağaza içinde gezilip, ürünlere tek tek bakılıp hatta denenerek alınan bir deneyimdir. En azından alışveriş severlerin en sevdiği satın alma eğilimi bu yöndedir. Peki bu davranış biçimini çevrim içi mağazanız için nasıl pozitif hale çevirebilirsiniz?
İnsanların gezerken yaptıkları davranışları online’a taşıyarak! Yani, insanlar alışveriş deneyimleri esnasında alacakları bir ürünün üstlerinde nasıl duracağını görmek istiyorsa onlara bunu verin. Mesela bir boya markası yaptığı bir uygulama ile kullanıcıların evlerine en yakışan boya rengini bulmalarını sağladı. Başka bir gözlük markası ise müşterilerinin, sattığı gözlüklerin yüzde nasıl durduğunu anlayabilmeleri için bir uygulama yaptı.
2. Yaşam Tarzı Hikaye Anlatımı
Reklam sektöründe hikaye anlatmak yani storytelling, son yıllarda marka ve tüketici arasındaki bağın güçlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Peki bu hikayelerde markalar tüketicisine neler anlatıyor?
Bu hikayelerde markalar tüketicisini tüketicisine anlatıyor. Yani, bu bir internet filmi ise o filmde mutlaka takipçilerinin kendilerinden bir şeyler bulabileceği bir şeyler barındırmaya dikkat ediyorlar. Insight, yani İç görüler ile dolu bu film ile günün sonunda "beni anlayan marka" imajı oluşturmayı başaran marka, sadakat ve samimiyet üzerine kurulu bir bağı da kurmuş oluyor.
3. E-posta İçeriği
Potansiyel müşteriyi alıcıya dönüştürmek içi e-posta akıllı bir tercih olabilir. Elbette bunu yaratıcı bir kurgu dahilinde kullanıcılarla buluşturmak suretiyle. Mutlaka sitenizde alışveriş sayfasına gelen kullanıcılardan, gelecek kampanya ve indirimlerinizden haberdar etmek için mail onayı almalısınız.
Başka bir yöntem olarak ise "bu ürünü satın alan bunları da satın aldı" halen en çok tutan bir içerik taktiğidir. İnsanlar kendiyle aynı zevke sahip insanların başka nelerden hoşlandıklarını merak ediyor, bu beğeniler kendi seçimlerini de etkiliyor.
Diğer bir yöntem ise sizden alışveriş yapan müşterilerinizin arama ve alışveriş geçmişlerini saklamak ve bunu bir promosyon e-postasına çevirmek. Elinizdeki içeriğin satışa dönebilmesi için hamlenizin doğru olması şart. Müşterilerinize alakasız, beğenmeyeceği ürünler göstermek zaten sayılı olan kurşununuzu yer. Oysa daha önce baktığı ya da satın aldığı ürünlerden oluşan bir promosyon maili, mailin satışa dönme ihtimalini artırır.
suna Doğan
E-Ticaret ve içerik pazarlaması hakkında araştırma yaparken makalenize denk geldim. Gayet sade ve anlaşılır dille önemli detaylar paylaşmışsınız. Araştırmalarım devam edecek, umarım burada olduğu gibi yararlı bir kaç makaleye daha rastlayabilirim.
Optimist Hub Team
Fayda sağladığımız yönünde geri bildirimler, daha fazla ve nitelikli içerikler üretme idealimizi ayakta tutuyor; teşekkürler. Bu eksende başkaca konu başlıklarımıza da göz atabilirsiniz.