Doğru bir alan adı seçimi online işi başarılı bir şekilde planlamaya yönelik atılan en önemli ilk adımdır.
Alan adı kim olduğunuzu yansıtan, ne iş yaptığınızı ve müşterilere hangi servisi / ürünü sunduğunuzu gösteren bir kimlik gibidir. Alan adının internet kimliği gibi görünmesinin sebebi; her alan adının birbirinden farklı olması ve bir alan adı seçerken işinizi en iyi tarif eden alan adını seçmenize olanak sağlamasıdır.
Çoğu zaman, doğru alan adını seçmeye özen göstermemek; işyeri için doğru fiziksel konumu seçmemek kadar yıkıcı olabilir. Alan adı, çevrimiçi mağazanızın sanal adresi gibidir. Bu nedenle domain seçiminde de aynı zamanı, aynı çabayı sarf etmeniz ve fiziksel mağaza konumunuzu seçerken yaptığınız gibi bir planlama yapmanız gerekir. Evet, henüz alınmamış iyi ve benzersiz bir alan adı bulmak biraz sıkıcı bir işlem olabilir ancak eğer stratejik düşünülürse o kadar da zor değildir.
E-ticaret sitesine yönelik olarak doğru bir alan adını seçmek içi 2 ana strateji vardır:
- Marka merkezli alan adları
- Anahtar kelime açısından zengin alan adları
Marka Merkezli Alan Adları
Marka merkezli domainler genellikle hali hazırda piyasada isimlerini duyurmuş şirketler içindir. Marka merkezli alan adlarından en yüksek verimi; müşterileriniz sizin işinizi ve markanızı tanıyorlarsa alabilirsiniz. Marka odaklı alan adlarının bazıları şunlardır: Amazon.com, itunes.com ve nike.com. Nike örneğini ele alırsak, herkes bu markayı sloganı “Just do it” ile tanır. Yani Nike’ın “justdoit.com” alan adını alması mantıklıdır, çünkü marka bu slogan ile tanınmaktadır. Şu anda “justdoit.com” kullanıcıları “nike.com” adresine yönlendirmektedir.
Tanınan markalar için marka merkezli domain kullanmak, bu yöntemin yeni markalarda işe yaramayacağı anlamına gelmez. E-Ticaret sektöründe yeni olup, markalarının müşteriler tarafından istedikleri bir sloganla tanınmasını isteyen markalar da marka odaklı alan adı seçmelidir. Yapılan işin sektörünü yansıtan bir marka seçmek oldukça önemlidir.
Anahtar Kelime Açısından Zengin Alan Adları
Anahtar kelime açısından zengin domainler, yapılan işi ya da sundukları ürünleri ve servisi en iyi şekilde yansıtmaya odaklı alan adlarıdır. Bu tür alan adları, sunduğunuz ürün ve hizmetleri en iyi şekilde tarif eden kelimelerden oluşmaktadır. Bu strateji, ürünlerinizi ya da sunduğunuz hizmetlerin anahtar kelimelerini içeren bir liste oluşturup içinden sizi en iyi yansıtan kelimeyi ya da cümleyi seçmenizi içerir. Anahtar kelime açısından zengin alan adlarının başka bir yönü de SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) bakımından iyi anahtar kelime seçimidir. Bu kelimeler müşterilerin arama motorlarında aradıkları ya da arama potansiyeli olan kelimeler olmalıdır. Stratejik olarak e-ticaret piyasasında öne çıkmak için akıllıca bir alan adı bulmak gereklidir.
Online İş İçin Doğru Bir Alan Adını Bulmak Konusunda Birkaç İpucu
- Doğru domainin seçilmesi sürecinde, tek kelimeden oluşan alan adlarının çoğunun alınmış olduğunu göreceksiniz. Yani, birbiriyle uyumlu ve işinizi iyi yansıtan kelimeleri bulma konusunda yaratıcı olmanız gerekmektedir.
- Hatırlanması ve yazımı kolay olmalı: Alan adınızın bu iki nedenden dolayı kısa olduğundan emin olun. Kulaktan kulağa yayılma yöntemi; işiniz için ücretsiz bir pazarlama yöntemidir ve eğer müşterileriniz işinizden, ürünlerinizden ya da hizmetlerinizden etkilenirler ise diğer kişiler ile de işiniz ya da web siteniz hakkında konuşacaklardır. Amacınız, hatırlanabilir ve işinizle ilişkilendirilebilecek ezberlenebilir bir alan adı yaratmak olmalıdır. Alan adınızın yazımının kolay olması da web sitenizi erişilebilir kılma yöntemlerinden biridir. Hiç kimse; bir web sitesine erişirken “-” benzeri işaretleri, sayıları ya da zor kelimeleri yazmaktan hoşlanmaz.
- Son trendleri takip edip akıllıca bir şekilde alan adı uzantınızı seçin. Günümüzde .com kullanılabilecek tek seçenek değildir. .co, .me, .net, .biz, .org, .company, .ecom ve .enterprises ve benzeri işinizi tanımlayabilecek bir çok uzantı yer almaktadır.
Kaynak: Nopcommerce Blog (https://www.nopcommerce.com/blog.aspx)
Önerilen Yazılar
E-Ticarette İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılmalı?
E-Ticaret Sitesinde Yapılan Yaygın Hatalar
E-Ticaret Tuzakları