Doğal Reklamcılık ve İçerik Pazarlaması Arasındaki Farklar Nelerdir?


Optimist Hub Team 24/01/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


İnternet pazarlama dünyası son 15 yılda çok daha fazla büyüdü. Dijital ekosistemimiz gelişmeye devam ediyor. Bununla birlikte farklı durumları ve olguları tanımlamak için kullandığımız terim sayısı artıyor. Doğal reklamcılık ve içerik pazarlamacılığı da bu terimlerden bazıları.

Doğal reklamcılık, pazarlamacıların içeriği dağıtmak için kullandığı tek ve belirli bir yolu ifade etmesi anlamına gelirken; içerik pazarlaması ise geniş bir uygulama ile içerik dağıtımı anlamına gelmekte.

Birçok işletme ve pazarlamacılar yanlışlıkla bu iki kelimeyi birbirinin yerine kullanmaktalar ama aslında bu içerik formatlarının çok farklı anlamları ve özellikleri var. Bu tanımlar arasındaki farkı anlamak; internet pazarlamasının geleceğini planlarken nasıl geliştiğini anlamada özellikle önemlidir. Bu yazı, bu iki içerik biçimi arasındaki farkı ele almaktadır.

Doğal Reklamcılık

Doğal reklamcılık, bir ölçüde hepimizin bildiği şeylerdir.
Akıcı ve göze çarpmayan bir reklam yerleşimi ile belirli bir demografik yayın için sağladığı hedefli ve değerli bilgilerle karakterize edilen; çevrimiçi pazarlama türüdür.
Doğal reklamlar; bir web sitesinde paragraflar arasına ” kesintisiz ” olarak yerleştirilir, böylece görüntüleyicinin deneyimini bozmaz ve genellikle geleneksel bir reklam gibi görünmezler.

Çoğu zaman bu türden içerik dağıtımının amacı, işletmenin başka birinin alan adını hedefleyen okuyucularla etkileşim kurmak için alakalı veya ilginç bilgileri kullanmaktır. Yukarıda gördüğünüz gibi genellikle endüstri standardı olarak “çarpıcı başlık” kullanılmaktadır.
Doğal reklamları; banner ve yer aldığı web sitesinden, her biri üzerinde “reklam” veya “sponsor içerik” gibi bir şey gösteren küçük etiketlerle ayırabilirsiniz.

En iyi 3 “içerik keşif” platformu:

• Taboola
2007’de kurulan Taboola, insanları içeriğe bağlayan bir içerik keşif platformudur. Şirketin aylık 550 milyon ziyaretçisi mevcut ve Business Insider, Bloomberg ve USA Today gibi web sitelerine 200 milyarın üzerinde tavsiye sunmaktadır.

Outbrain
2006 yılında kurulan Outbrain, nitelikli trafiği ve geliri artırmak için “önerilen bağlantılar” sunmaktadır. CNN, Mashable, People ve MSNBC gibi premium yayıncılık siteleriyle olan ortaklığı sayesinde yüksek miktarda kaliteli trafik elde edilmesini sağlamaktadır.

Yahoo Gemini
Yahoo’nun doğal reklamcılık için girişimi olan Gemini; 2015 yılının Şubat ayında piyasaya sürülmüştür. Yahoo, çeşitli Yahoo web mülklerine (Yahoo Finance gibi), üçüncü şahıslara ve uygulamalara ilgi duyan kitleyi hedefleyen tescilli veri sinyallerini kullanır. Faydaları; tıklama dolandırıcılığı olmaksızın, ucuz markalar kadar ucuz yeniden pazarlama için daha az rekabet sunar.

İçerik pazarlaması

Öte yandan; içerik pazarlaması çok daha büyük bir fikirdir ve uzun vadeli odaklanılmış hedeflere sahiptir. Doğal pazarlama gibi, içerik pazarlaması da özel potansiyel müşteri grubunu hedef alırken, marka bilincini artırmak için değerli bilgiler sunar.
Bununla birlikte, içerik pazarlamasının birincil odak noktası uzun vadeli sürecin bir parçası olarak öncülük etmek; sonucunda da satış ve etkileşim elde etmektir. Yalnızca tek bir içerik parçası değil, pazarlama kampanyasının tümü ile entegreli devam eden bir süreçtir .
Bu süreç genellikle videolar, rehberler, bültenler, beyazperde ve okuduğunuz bloglar gibi içerik öğelerini içerir. Bir diğer önemli ayrım ise, içerik pazarlaması yoluyla paylaşılan materyallerin işletmenin kendisine ait olması gerekirken; doğal pazarlamada şirketin sahip olmadığı ve parasını ödeyerek elde ettiği materyaller kullanılmaktadır.
Pazarlamacılar, içerik pazarlamasını doğru bir şekilde yapmak için, içerik stratejilerini aşağıda ana hatlarıyla açıklandığı gibi üst, orta ve alt huni stratejisine ayırmak istemektedirler.

Doğal Reklamcılık ve İçerik Pazarlaması İlişkisi

Dijital pazarlamanın bu iki yönü arasındaki farkı anlamak; onlardan yararlanmamızı ve daha iyi pazarlamamızı sağlar. Doğal reklamcılık, öncelikli olarak kiralanmış bir hizmet aracılığıyla potansiyel müşterileri çeker ve bunları sahip olduğu içeriklerle kendisine bağlar. Bu içerikler, müşterilerin ilgisini çekmeyi, güven oluşturmayı ve etkileşimi arttırmayı amaçlar.
Ölçümler gösteriyor ki, okuyucuların reklamcılık ve editoryal içerikle daha az meşgul olmaları; bir çok olayda daha düşük paylaşım, katılım ve görüntülemeye sebep oluyor.

Doğal reklamcılığın ve içerik pazarlamasının burada el ele nasıl çalıştığını görebilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse doğal reklamcılık ve içerik pazarlaması farklı hedeflere; onlara ulaşmak için de farklı metotlara sahipler. İkisi bir arada kullanıldığında kaliteli müşterilere önemli miktarda kaliteli içerik sunulabilir.
Doğal reklamlar, içerik pazarlaması ile birlikte çok daha etkili olur ve bu şekilde doğru yatırım yapılmış olduğundan; yatırımın geri dönüşü de çok daha güçlük ve verimli olur.

Kaynak: Semrush Blog (https://www.semrush.com/blog/)

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?