Çocuklar yetişkinlerden farklı arama yapabilir. Bu yazımızda Google’ı nasıl kullandıklarını, genel olarak nasıl aramalar yaptığını anlamamıza dair birkaç ilginç bilgi paylaşacağız. Çocukların nasıl arama yaptıkları moz.com, Will Critchlow ile birlikte ele aldı.
Google’ın çocukların arama motorunda bilgileri nasıl aradığıyla ilgili yaptığı bazı araştırmalara göz attığımızda ilginç, şaşırtıcı ve biraz da komik bilgilere rastlamak mümkün. Araştırma 7-11 yaş arasındaki çocukları kapsıyor. Araştırma çocukların arama motorunda karşılarına çıkan sonuçlarla nasıl etkileşim kurduklarına da ışık tutuyor.
Yunuslar Ne Yiyor?
Çocuklardan “Yunuslar ne yer?” sorusunun cevabı bulmaları istendi. 7 yaşında bir çocuk ‘Yunus’ kelimesi yerine ‘DOLF’ yazıp enter’a basıyor ve tabii ki de aradığı sonuç çıkmıyor. Aradığı şeyi bulması için yardım ediliyor. Fakat bazı çocukların verilen görevi yerine getirdiğini de aktaralım. Araştırmacılar çocukların arayış yöntemlerini birçok farklı kategoriye böldü. Bazı çocuklar yunusların ve köpekbalığı gibi hayvanların birbirlerine olan üstünlüğü ile ilgilendiği gözlendi. Ama en dikkat çekici arama yapanlara değinmek gerekirse; görsel arama yapan çocuklar diyebiliriz. Bu arama yöntemini ise okuma yazmada kendine az güvenen çocuklar tercih etti. Yani bu özel soru için yazdıkları kelimeyi görsellerde arayanlar tipik olarak sadece “yunus” yazdı ve daha sonra görsellere bakarak bir şey yiyen bir yunusun fotoğraflarını bulmaya çalıştı. Sonra balık yiyen bir yunus buldular. Araştırmacılara dönüp “Bakın, yunuslar balık yiyorlar” dediler. Bunlar birinci araştırmayı yapan çocuklar. Bazı çocuklara ne sorarsanız sorun resimli aramayı tercih ediyor.
Pratikte: [wat do dolfin eat]
Yanlış yazıp bu şekilde arama yapan çocuklar da var. Hatta yetişkinlerin de bu şekilde yanlış arama yaptığını söyleyebiliriz. Fakat Google için bu bir sorun değil. Çocuklar arama yaparken bilmediği kelimelere rastladığında o kelimeye de yoğunlaşabiliyor. Aynı zamanda kalın yazılmış cümleler de dikkatlerini çekiyor.
Arama Yapan Çocukların Yaptığı Yaygın Yanlış Anlamalar
1. Arama önerileri
Bazen bir şeyi aratırken Google’ın tamamladığı cümle çocukları yanıltabiliyor veya kafalarını karıştırabiliyor. Mesela: “Yunuslar ne yi…” yazdıklarında “yunuslar kedi mi yiyor” çıkıyor, çocuklar direkt olarak tamamlanan cümleye tıklıyorlar.
2. İlgili aramaları cevap olarak anlıyorlar
Çocuklar arama yaptıktan sonra çıkan sonucun içinde ‘yunus’ geçtiğinde çıkan bilgiyi cevapmış gibi anlayabiliyorlar.
Çocuklar Karmaşık ve Çok Adımlı Sorguları Nasıl Ele Alırlar?
Araştırmanın bir sonraki kısmı çok daha karmaşıktı. Çocuklar kolay sorularla başladılar ve çok daha zor sorularla devam ettiler. Soru şu, “Başkan yardımcısının doğum günü gelecek yıl hangi güne denk geldiğini bulabilir misiniz?” Bu çok yönlü bir soru. Küçük çocukların çoğu bu soruya şaşırdılar. Bazıları ise üstesinden gelebildi. Tabii bu sorunun yanıtını birçok yetişkinin bile bulamayacağı şüphesiz. Google’a “Başkan yardımcısının doğum günü ne zaman?" yazdığınızda bunun yanıtını kolayca bulabilirsiniz. Çocuklar bu sorunun cevabını bulmadan önce bunun tek bir sorgulama olmadığını anlamaları gerekiyordu. Yani çok sayıda arama yapmaları gerekiyordu. “Başkan yardımcısının doğum günü ne zaman?”, “Gelecek sene haftanın hangi günü o gün?” gibi…
Bu tür karmaşık aramalar ve sorgulamalar Google’ın üzerinde çalıştığı bir konu. Aslında bunu ilk yapan arama motorlarından biri de Yandex. Hatta ilk olarak “Saat kaç?”, “Hava durumu?” gibi sorularla başladı diyebiliriz. Trilyonlarca arama yapılmasına rağmen arama motorlarında hala birçok sorgunun karşılığı yok.
Çocuklar yanlış olsa da arama sonuçlarından memnunlar.
Çocuklar bir şey aradıklarında ilgili bir şey bulurlarsa bu yöntemden memnun kalıyorlar ve yanlış da olsa bu onlar için yeterli oluyor. Hatta aşina olurlar ve her şey için kullanırlar…
alptekin berrak
Oyun sitelerinin seo ile ilgili çalışmalarına ciddi anlamda yardımcı olabilecek bir yazı.
tanju
çocuklarımızı internetin yararlı ve zararsız kısmında tutabilmemiz için hazırlanmış ipucu dolu harika bir yazı olmuş, ellerinize sağlık.
Optimist Hub Team
Geri bildirimleriniz için teşekkür ederiz.