Geciken Onaylar, Daha Düşük Karlar: Çin Oyun Firmaları Çalkantıda
Gardenscapes ve Toy Blast gibi aile dostu oyunların yapımcısı olan Çin merkezli iDreamSky Technology şirketi bu aralar bir dizi sorunla karşı karşıya. Shenzhen merkezli oyun şirketi Çin'de piyasaya sürülmek üzere bir düzineden fazla oyununu, yeni onay prosedürlerinden dolayı eşi görülmemiş şekilde beklemeye aldı. Bu durumun şirketin bu yılki karını etkileyebileceğinden de korkuluyor.
Geçtiğimiz Mart ayında başlayan ve Çin’in en büyük sosyal medyası ve oyun şirketi Tencent’in daha yavaş büyüdüğü uyarılarının etkisi Çinli oyun şirketlerini sarsmaya başlamıştı. Bu durumun gerçekleşmesinin en önemli nedeni: Çin’deki karmakarışık oyun prosedürü. Herhangi bir oyunun satışa çıkması 6 ayı bulabiliyor. iDreamSky da bu olumsuz havadan etkilenen şirketlerden biri. Çin halkı video oyunları ve televizyon realite şovları arasında değişen bir tutuma sahip. Oyun endüstrisindeki firmalar Çin’deki yeni düzenlemelerin onay sürecini bozduğunu ve süreyi artırdığını söylüyor. Analistler bu durumda yılda birkaç oyun piyasaya çıkaracak, çok sayıda küçük şirketin risk altında olduğunu söylüyorlar.
Onay durumuyla ilgili olarak, bir iDreamSky çalışanı, “Bu bizi çok üzdü. Bu durum, bu yılın ikinci yarısında ve gelecek sene içerisinde işimiz üzerinde bir etkiye sahip olacak.” dedi. Hong Kong menkul kıymetler borsalarında işlem yapmayı planlayan iDreamSky, geçtiğimiz mayıs ayında, 2018 ve 2019'da 13 lisanslı ve kendi geliştirdiği oyunu, spordan bulmacalara uzanan türlerde başlatmayı beklediğini söylemişti.
Şirket daha önce New York'ta kurulmuş özel bir borsa olan Nasdaq’da listelenmiş ve %20,65 hisseyle ikinci en büyük hissedar olan Tencent tarafından destekleniyordu. iDreamSky ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Çin 2016 yılında en büyük ve pazarda lider Amerika Birleşik Devletleri’ni geride bıraktı ve oyun, e-ticaret gibi konularda pazar istihbaratı ve verisi sağlayan Newzoo şirketine göre: oyun endüstrisinin bu yılki karının 37.9 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Çin’deki tüm şirketler karmakarışık bir oyun onay prosedürüne tabi. Yöneticiler bir oyunun satışı için onaylanmasının 6 ay veya daha uzun süre aldığını söylüyor. Oyunlar; medya yayınları, siber uzay (sanal gerçeklik) ve fikri mülkiyet hakları için hükümet gözlemcileri ve ayrıca içerik ve telif hakları gibi şeyleri inceleyen kültür ve bilgi teknolojileri bakanlıkları tarafından onaylanıyor. İçe aktarılan oyunlar için ek onaylar gerekli. Oyun dağıtım platformu Ultra'nın baş yöneticisi David Hanson, “Çin'de her şey için lisansa ihtiyacınız var” dedi ve ekledi: “Ama Batı’da, bir bodrum katında çalışıp oyunu hemen piyasaya sürüyorsunuz”.
UZUN KUYRUKLAR
Tencent geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, hükümetin yeniden yapılandırılmasının en popüler oyunlarından para kazanmasına izin verecek onayların geçici olarak askıya alınmasına neden olduğunu söyledi.
Mart ayında Çin hükümeti, sektörün ana düzenleyicisini iki birime ayırırken, Komünist Parti propaganda departmanına bir miktar güç aktardı. İçerik ve ideoloji konusundaki tutkusunu da güçlendirmeyi hedefliyor.
Hükümet verileri, yeniden yapılanmanın onaylarda bir duraklamaya neden olduğunu göstermekte.
Çin hükümeti verilerine göre, bu yıl Ocak ve Mart ayları arasında, hızlı onayları durdurmadan önce bin 982 yerli ve yabancı çevrimiçi oyuna yeşil ışık yaktı. 2017 yılında, toplam 9 bin 651 yerli ve yabancı online oyunu onayladı. Çin’in Kültür ve Turizm Bakanlığı ise konuya ilişkin sorulara yanıt vermedi.
“HEDEFİM İFLAS ETMEMEK”
Kuzey Çin bölgesinde bulunan Hebei eyaletindeki bir oyun stüdyosunun kurucusu Cang, maaş ödemelerini ertelemeye ve işini sürdürmek için kendi parasını kullanmaya zorlandığını ifade etti.
7 çalışanı olan Cang, “Onay dondurma, benim gibi en küçük oyun şirketlerini etkiliyor ve devam etmemizi zorlaştırıyor. Bu sene için hedefim iflas etmemek” dedi.
Mobil, konsol ve çevrimiçi oyunlar yapan Fuchun Technology Co Ltd, temmuz ayında yeni oyunları planlandığı gibi yayınlayamadığı için ilk yarıda yüzde 75'e varan oranlarda kar düşüşü rapor edeceğini açıkladı.
“ZOMBİ YOK”
Bazı oyun şirketlerinin “yeşil kanal” biçiminde yeni oyunları için bir aylık geçici lisans almaları sağlandı. Fakat endüstri yöneticileri bugüne kadar sadece 10 kişiye izin verildiğini söyledi.
Hükümet hala onaylardaki duraklamaya rağmen oyunları değerlendiriyor. Çin’in “sosyalist temel değerleri” ile çelişen içerikler temizlenirken, çok şiddetli ve çirkin oyunlar (örneğin zombileri içerenler) reddediliyor.
iDreamSky çalışanı “Şimdilik, şirketler sadece onaylar için başvuruda bulunabilir ve umuyoruz ki işler değişir. Belki işler Ekim'e veya yılın sonuna kadar yoluna geri dönecek. Hepimiz öyle umuyoruz” dedi. Milyarlarca dolar değerindeki oyun sektöründe lider ülkelerden biri Çin’de yaşanan bu gelişmelerin Amerika ve oyun sektöründe yeni yeni büyüyen Türkiye’de ne gibi etkiler yaratacağı şimdiden merak konusu.
Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-china-videogames/delayed-wages-lower-profits-chinese-gaming-firms-fret-as-approval-freeze-bites-idUSKCN1L82O4
sima
uzakdoğunun kendine has kültürü ve diğer bölgelere göre daha izole demografik yapısı zaten bilindik bir şeyken, basit bir oyun için üreticileri aylarca bekletmesi ve uzun süren prosedürlerine şaştım doğrusu. Bir oyun ancak aylarca izin alamaması demek iflasa yürümek demek zira…
Optimist Hub Team
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz Sima Hanım, aslında haklı gerekçeleri de bulunmakla beraber bu endüstriyi durduracak hale getirmek pek doğru değil. İncelemelerden geçmesi her zaman gerekli fakat bu sürecin kısaltılması daha doğru olacaktır.
Bülent Yıldırım
İlgilenenler için detaylı bir yazı olmuş. Güncel bir bilgi var mı konuyla ilgili ya da bana yönlendirebileceğiniz bir kaynak? Çok teşekkür ederim.
Optimist Hub Team
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz Bülent Bey, konu ile alakalı bir gelişme şimdilik yok fakat olduğunda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.