Bounce Rate (hemen çıkma oranı), web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ikinci bir sayfaya tıklamadan terk etmesinin oranını ifade eder ve SEO için önemli bir kriterdir. Bu oranı, siteniz için Google Analytics kurulumu yaparak kolayca takip edebilirsiniz.
Eğer kullanıcıların web sitenize girmesi ve varlığınızdan haberdar olması yeterli diye düşünüyorsanız bunun uzun vadede sizi geriye götüreceğini bilmelisiniz. Ziyaretçilerinizin web sitenizde daha çok vakit geçirmesi zamanla onları birer aboneye veya müşteriye çevirmeniz anlamına gelir. Peki insanları sizinle daha çok vakit geçirmeye, daha fazla sayfayı ziyaret etmeye nasıl ikna edebilirsiniz? Gelin bunu başarmanın temel ve en etkili yollarının üstünden beraber geçelim.
Düzenli ve Sık İçerik Üretin
Düzenli olarak içerik üretmek kullanıcıları çekmenin ve kendinize bağlamanın en tutarlı yoludur. Öyle ki, ne kadar büyük bir trafik oluşturursanız kalıcı olabilecek ziyaretçilerin potansiyeli de o kadar artacaktır. Bu da şüphesiz ki, çıkardığınız içeriklerin kalitesiyle doğrudan orantılıdır.
Bir içerik pazarlama blogunun paylaştığı verilere göre ayda en az 16 içerik paylaşan web siteleri, 1 ila 4 paylaşım yapan sitelere göre ortalama 4.5 kat daha fazla trafik almakta. Anlayacağınız, düzenli bir içerik paylaşım planı yapmanız size çok şey katacaktır.
Verebileceğimiz önemli bir diğer ipucu ise internal link’leri (site içi bağlantı) etkili kullanmanızdır. Birbirleriyle ilişkili içerikleriniz arasına bu bağlantıları serpiştirmeniz kullanıcıları daha fazla vakit geçirmeye teşvik edecek, böylece Bounce Rate’inizi de olumlu yönde etkileyecektir.
Fotoğraf ve Videolardan Yararlanın
Dikkat çekici görsel ögeler kullanmak her zaman içerikleri daha ilgi çekici kılmıştır. Birçok kullanıcının yazılı içerikleri okumaya pek vakit ayırmadığı bir ortamda, uygun düşen alanlarda fotoğraf ve video gibi ögeler kullanmanız içeriklerinizin albenisini artırır.
Örneğin, ana sayfanızı tamamen yüksek çözünürlükte fotoğraf veya videolardan oluşturmak görsel bir bütünlük sağlayarak kullanıcıların ilgisini anında çekmenizi sağlayacaktır. Birçok web sitesi buna benzer bir tasarımdan yola çıkar ve geri kalan içeriklerin sunumunu sade bir şekilde yapar.
Websitenizin Hızını Optimize Edin
Bu birçok insanın önemsemediği veya yeterince kapsamlı ele almadığı bir mevzudur. Google’ın verilerine göre, mobil ziyaretçilerin yüzde 53’ü girmeye çalıştıkları web sitesinin açılması üç saniyeden fazla sürerse çoktan vazgeçmiş oluyor. Ayrıca bu süreye eklenecek her saniye Bounce Rate’inizi de artıracaktır.
Sitenizin hızını ölçmek adına kullanabileceğiniz birçok araç mevcut. Hatta bu araçlardan GTmetrix, sadece hız ölçümü yapmakla kalmıyor, aksayan noktalarınızı geliştirmek adına yapabileceklerinize dair ipuçları dahi veriyor.
A/B Testi Uygulayın
Bounce Rate’inizi düzeltirken başvurduğunuz yolları şansa emanet etmemelisiniz. Web sitenizdeki bir butonun rengi bile birçok şeyi etkileyebilir. Bu sebeple, giriştiğiniz uygulamaların size ne gibi artıları ve eksileri olduğunu bilmek önemli.
Kullanmak istediğiniz bir pop-up (açılır pencere) ana sayfanızda mı daha çok tıklama alıyor yoksa alternatif sayfalarda mı? Yapacağınız bir font değişimi kullanıcıların ilgisini daha fazla çeker mi? Bu gibi sorulara yanıt ararken, Bölme Testi olarak da bilinen A/B Testing metodu, sitenize uyguladığınız değişimlere dair daha net geri dönüşler almanızı sağlar. Eğer bu uygulamanın takibini yapmakta zorlanıyorsanız daha sonraki blog yazılarımızda konuyu daha kapsamlı ele alabiliriz.
Geri Dönmeyen Ziyaretçilere Yönelik Girişimlerde Bulunun
İlk tıklamanın ardından sitenizi terk eden kullanıcıların yüzde 70’inin bir daha geri dönmediğini biliyor muydunuz? Eğer Bounce Rate’inizi aşağılara çekemezseniz bu potansiyel daha da artacak demektir. Bu da ticari bir web sitesi için müşteri kaybetmek anlamına gelmekte.
Kullanıcıları web sitenizde kalmaya veya ürününüzü almaya ikna etmenin etkili yollarından biri çıkışa yönelik pop-up’lar kullanmaktır. Bu pop-up’lar ziyaretçilerin sitenizden çıkış yapmaya yeltendiğini tespit eder ve karşısına buna yönelik pencereler çıkarmanıza olanak tanır.
Bir perakende satış sitesi işlettiğinizi varsayarsak, potansiyel müşterinizi kaçırmaktansa ücretsiz kargo imkânı veya buna benzer indirim avantajları sunmak daha mantıklı olmaz mıydı? Böylelikle hem Bounce Rate’inizi düşürebilir hem de satış yapma şansınızı artırabilirsiniz.
İleri Okuma Kaynağı:
searchenginewatch.com/2019/03/29/ways-to-improve-website-bounce-rate/
Önerilen Yazılar
SEO Yazarlığı Sanatında Ustalaşmanız İçin 23 İpucu
Google MUM: Karmaşık Arama Sorguları İçin Yeni Teknoloji
Pandemi Sürecinde Marka İletişimi Nasıl Olmalıdır?