Dev teknoloji şirketlerinin, sınırsız hükümetler gibi davrandığına dair kanıtlara ihtiyacınız varsa, uygulama mağazası vergilerine göz atmanız yeterli.
Geçtiğimiz on yıl boyunca, Google ve Apple’ın dijital mağazalarından, uygulamaları satın aldığımızda, aboneliğe veya oyun içi satın almalarda geliştiricilerden yüzde 30’a varan bir oranda komisyon almalarını kabul ettik. Eleştirmenler mobil işletim sistemi ikilisi Google ve Apple’ın nihai rant arayan şirketler olduğunu iddia ediyor. Şirketler uygulamaların gelirleri üzerindeki tutumlarını sıkılaştırıyor ve kuralları kaldırmaya çalışan herkesi zorluyor. Tabii ki uygulama geliştiriciler bu durumdan fazlasıyla rahatsız.
Netflix Inc., Fortnite içerik oluşturucusu Epic ve video oyunu distribütörü Valve Corp.'un şu anda masrafları ödemekten kurtulmaya çalıştıklarını bildirdi. Tabii müşteriler ödedikleri paraların nasıl bir oranla şirketlere gittiğini bilmiyorlar. Bunu düşünmek için de çok fazla zaman harcamıyorlar.
5 Milyar Dolar Ceza
App Store savunucuları, telefonların güncel ve uygulama mağazalarının yöneticilerini korumaya yardımcı olmak için etkili bir şekilde ödeme yaptıklarını söylüyor. Video oyun geliştiricisi Valve, özellikle, anti-app mağaza vergi mücadelecisi rolüne uygun olmayabilir. Şirket, bilgisayardaki video oyunları için kendi dijital mağazasına milyarlar kazandırdı. Microsoft, Windows kullanıcılarını Microsoft kontrollü bir dijital mağaza üzerinden video oyunları satın almaya zorlayamayacağından, Valve bir açılış gerçekleştirdi. Şirket, Steam adlı bir oyun satın alma platformu oluşturdu ve şimdi sattığı oyunlardan kendine yüzde 30'luk ücret alıyor. Ama en azından başka biri başka bir Steam inşa etmeye çalışabilir. Google ve Apple, diğer şirketlerin telefonlarında uygulama satmalarını engelleyerek uygulama mağazaları için engelleyici bir hendek kazdı. Eleştirmenlerin 2 firmayı haksız buldukları noktalardan biri de bu. Şimdi, düzenleyiciler devreye giriyor ve tüketicinin ilgisinin olup olmadığını sorguluyorlar. Avrupa'da, Google'ın artık uygulama mağazasını telefonlarına önceden yüklemesine izin verilmiyor.
2 şirketin bu tutumu akıllara vergi tartışmalarını da getirdi. Geliştiriciler üzerinde büyük baskı yapan dev şirketler, hizmet verdikleri ülkelere vergi öderken o kadar da düşünceli değil. New Zelland Herald gazetesinin araştırmasına göre Yeni Zelanda'da hiç vergi ödemeyen Apple, Avustralya'da ise 2007'den bu yana 26 milyar dolar vergi ödedi. Apple Yeni Zelanda'nın bağlı bulunduğu ana şirket Avustralya'da kayıtlı ve iki ülke arasındaki anlaşmaya göre, şirketler bu ülkelerin sadece birinde vergi ödüyor. Şirket düzenlemelerin yasal olduğunu iddia ediyordu. Yeni Zelanda Yeşiller Partisi lideri Eş Başkanı James Shaw, "Bu ülkede hiç vergi ödemeyip yakalarını sıyırmaları gerçekten çok ilginç. Vergi bölümleri ürün tasarımcılarından daha yaratıcı" dedi.
2017 yılında Google, Türkiye’deki vergi mevzuatlarına uymadığı gerekçesiyle yeni bir cezayla daha karşı karşıya kalmıştı. Maliye Bakanlığı Google’a 300 milyon TL ceza kesmişti. Daha da önemlisi:
Avrupa Birliği, geçtiğimiz temmuz ayında aldığı kararla üreticilerle yapılan sözleşmeleri esas alarak, Google'ın Android adlı mobil işletim sisteminin hakim konumunu kötüye kullanarak Play Store'da ürünlerini öne çıkardığını ve bundan gelir elde ettiğini belgeleyerek, 5 milyar dolarlık rekor bir ceza kesmişti.
Kaynak:
Bloomberg (https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-24/in-the-app-store-tax-debate-there-are-no-good-guys)
burak
anladığım kadarıyla appstore alternatifi olmadığı için istediği gibi düzenliyor her şeyi. başlangıç aşamasındaki kuruluşları da resmen sömürüyor. oyunu kendi kurallarına göre oynatıyor. üzücü ama elimiz mahkum.. emeğinize sağlık, düşündürücü bir yazı olmuş.