App Store Optimizasyonu Rehberi


Optimist Hub Team 09/08/2019
13/08/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


App Store Optimizasyonu (ASO); makine öğrenimi, yapay zeka gelişmeleri, öteki yandan da Google'ın mobil öncelikli indeksleme çalışmalarını ilerletmesi ve diğer sektörel gelişmeler ile birlikte, dijital pazarlamacıların fikir sahibi olması gereken bir konu haline geldi. Ayrıca, pazara yeni adım atan bir uygulamanız varsa veya var olan uygulamanızın performansını yükseltmeyi hedefliyorsanız, ASO konusunu bilmenizi mobil uygulama pazarlaması açısından son derece kritik bir bileşendir.

App Store Optimizasyon Nedir?

ASO, mobil SEO olarak da adlandırılabilir, mobil uygulamaların yer aldığı Google Play Store, App Store gibi app marketlerde, arama sonuçlarında, uygulamanın ön plana çıkmasını hedefler. Genellikle indirme sayılarını arttırmayı hedeflerken, ek olarak belirli konulara da destek olmaktadır.

Peki Nedir Bu Konular?

    • Olumlu uygulama puanları ve yorumları
    • Kullanıcı ile etkileşim
    • Artan marka etkisi

App Store Optimizasyonunu Anlamak

Eğer bu konuda yeniyseniz, işletmeniz için başta yaptığınız online pazarlama çalışmaların, uygulamanız için yaptığınız çalışmalarla benzer olduğunu göreceksiniz. Örneğin, internet siteniz için yaptığınız SEO çalışmalarını düşünün. Birazdan anlatacağımız konularla benzer olduklarını fark edeceksinizdir.

Uygulama mağazaları için optimizasyon konusu aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır.

    • Kolay, anlaşılır içerik (uygulama içeriği) keşfi
    • İndeksleme
    • Uygulama Kalite Puanı (Uygulamanın kalitesi, geri bildirimler doğrultusunda yenilenmesi, marka ölçeği, kullanıcının uygulamaya biçtiği değer; puanlama, yorumlar vs.)

Bazı bileşenler size de aşina geliyor değil mi? Bunlar, organik arama sıralaması açısından önemli faktörlerdir. Pazarlama profesyonelleri, uygulama marketlerindeki ROI (Yatırımın Getirisi) artışını sağlamak adına, öncelikli olarak uygulamanın görünürlüğünü arttırmaya bağlı, belirli KPI'ları (Anahtar Performans Göstergeleri) hedef almakta.

Bunlar:

    • Uygulamanın sıralaması
    • Impression
    • Paylaşımlar
    • Etkileşimler (puanlama ve yorumlar)
    • İndirmeler

Aynı, SEO'da olduğu gibi burada da uygulamanızın görünürlüğünü optimize etmek, sürekli gelişen ve asla bitmeyen bir süreçtir.

Bir uygulamayı hayata geçirdiğinizde, hedefiniz buraya trafik sağlamaktır. Dolayısıyla bu süreci sağlarken performans ve sonuçları sürekli olarak analiz edip, ölçümlemeniz gerekir. Düzenli kontroller sonucunda nerede hata yaptığınızı anlayıp, bir sonraki adımınızda bu hataları düzeltir ve rakiplerinizden sıyrılırsnız.

App Store Optimizasyonunu Etkileyen Unsurlar

Gelin şimdi bu optimizasyonu iyi bir hale getiren etkenlere ve unsurlara göz atalım.

Başlık:

Başlığınızda, belirlediğiniz anahtar kelimenin barındırılması, arama sıralamasında size ortalama %10.3 oranında artış sağlar. Rekabeti ne kadar yüksek olsa da, sizinle en alakalı anahtar kelimeyi başlık olarak kullanmaya çalışın.

Anahtar Kelime:

Doğru anahtar kelimeler, sizi sıralamalarda ön plana çıkaracaktır. Ancak anahtar kelimenizin rekabetini ve rakiplerinizin harekelerini takip etmeniz, zaman ve çaba isteyen bir konudur. Uygulama performansınızı Google Analytics ile ölçerek, kullandığınız anahtar kelimeleri, ücretli veya ücretsiz seçenekleri olan, anahtar kelime araçlarıyla denetleyip düzenlemelisiniz.

Açıklama:

Anahtar kelimenizi burada da mümkün olduğunca kullanmaya çalışın. Ayrıca, bu kısım kullanıcıyı ikna etmeniz açısından da son derece önemli bir alandır. Burada tetikleyici, açık ve cezbedici bir dil kullanmanız, indirme oranlarınıza pozitif yönde etki edecektir.

App Ön İzleme Görselleri:

Bu alanda, uygulamanızın dilini en iyi temsil eden video, fotoğraf veya illustrasyon ile dikkat çekebilir, kullanıcıları cezbedebilirsiniz. Görseller bir ön izleme niteliği taşır. Sizi anlatan sayfaları ön plana çıkarmanız açısından, bu nitelik büyük bir fırsat olacaktır. Unutmayın! Eğer video yükleyecekseniz, önerilen süre 30 saniyedir.

Puanlama ve Yorumlar:

Yazının üst kısmında da işlediğimiz gibi, yüksek puanlama alan uygulamalar sıralamada da üst sıralarda yer almaktadır. Ancak bu puanlama ve yorumlar negatif ise kullanıcılarla etkileşime geçilip, problemlerini çözmek ve negatif değerleri pozitife dönüştürmek önemlidir. Bu etkileşimde uygulama içi mesajlarından veya bildirim yollama metodlarından faydalanabilirsiniz. Sonuç olarak, madalyonun öteki yüzünde, pozitif deneyim yaşayan kullanıcılar, negatif yorumların düzelmesine yol edecektir.

App Store optimizasyonu, uygulama indirmeleri ve kullanıcı etkileşimi açısından önemli bir konudur. Nasıl ki internet sitesi çalışmalarında SEO göz ardı edilemezse, bir App'e sahipseniz, uygulama marketleri için optimizasyon da asla göz ardı edilemez.

İleri Okuma Kaynakları:

https://www.searchenginejournal.com/app-store-optimization-how-to-guide/241967/

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?