Apple ve Microsoft, geleceğin sektörü olarak görülen artırılmış gerçeklik çalışmalarında ellerinden geleni artlarına koymazken, onlara karşı varlık göstermeye çalışan birçok start-up firması da tuzla buz olmakta.
Büyük Umutlar ve Yatırımlarla Yola Çıkan Şirket Zor Durumda
Daqri adlı, eğlence odaklı AR (artırılmış gerçeklik) başlığı girişimcisi, şirketin eski çalışanları ve yakın olan isimlerden gelen bilgilere göre, merkez binasını kapattı, çalışanlarının büyük çoğunluğuyla yollarını ayırdı ve sahip olduğu varlıkların birçoğunu elinden çıkardı.
Buna ek olarak bir haber sitesinin eline geçen mailde, neredeyse on yıllık bu firmanın, müşterilerine Eylül ayının sonuna kadar elindeki mülkleri satmayı hedeflediğini, ayrıca bununla birlikte, akıllı gözlük ve Cloud (Bulut) sistemlerini de kapatacaklarını açıkladığı belirtiliyor. Sözü geçen personellerden biri, aynı haber sitesine yaptığı açıklamada, “Daqri’de çalışanların birçoğu firmanın kapatılacak olmasından büyük üzüntü duyuyor. Keşke sonumuz farklı olabilseydi.” ifadelerini kullandı.
Daqri’nin Başına Gelenler Sektörde İlk Değil
Bulunduğumuz yılın başlarında, Osterhout Design Group, Facebook ve Magic Leap gibi şirketlerle satın alma görüşmeleri yapmış fakat sürekli beklemeye alındıktan sonra sahip olduğu AR gözlüğü patentlerini elinden çıkarmıştı. Meta adlı AR başlığı firması ise Tencent gibi yatırımcılardan 73 milyon dolar para toplamasına rağmen nakit sıkıntısı yaşayıp elindekileri satmak durumunda kaldı.
Aynı şekilde Daqri’nin karşılaştığı zorluklar da azımsanmayacak türdendi. Rekabet içinde olduğu Microsoft ve Magic Leap çok daha büyük kaynaklara sahip ve birçok kuruluş tarafından desteklenir durumdayken, Daqri artırılmış gerçekliğe yapılan yatırımların popülerliği zamanla kaybolunca yatırımcı ve alıcı bulmakta zorlandı.
Bir süre önce büyük bir özel sermaye şirketiyle olası halka arz etme mevzusunu görüşen Daqri, diğer AR firmalarının yaşadığı sorunlar da gün ışığına çıkınca sermaye şirketi geri adım atmış ve anlaşmayı bağlayamamıştı.
2017 yılının ortalarında Wall Street Journal’ın bir raporuna göre Daqri, 275 milyon dolarlık fon sağlamıştı. Raporda, Tarsadia adlı Los Angeles merkezli bir sermaye şirketine dair referanslar dışında başka detaylara rastlanmıyordu. Söylenenlere göre bir dizi yatırımın ardından şirket, Daqri’nin çoğunluk hisselerini alarak ortaklık anlaşmasına varmıştı.
Neler Olacağını Kestirmek Zor
2016 yılının başlarında Daqri, Two Trees Photonics adında, otomobiller için holografik ekran teknolojileri üreten Birleşik Krallık merkezli küçük bir start-up’ı satın almıştı. Kaynaklara göre BK’daki merkez, bir süre sonra tüm şirket gelirlerinin önemli bir kısmına sahip oldu. 2018 yılının başlarında bu merkez, Daqri’den ayrılarak Envisics adında, yine artırılmış gerçeklik üzerine odaklanmış yatırımcılara yönelik kendi şirketini kurmuştu.
Şirketin kalan kısmı bu dalgalanmalardan oldukça yıpranmış, akabinde akıllı AR gözlükleri ile ilgili çalışmaları sonlandırmak ve ileri düzeyde ekipmanları kullanabilmeleri adına, personel yetiştirme girişimleri için ihtiyaç duyduğu momentumu kaybetmişti.
Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken, şirketin yönetici ekibi olabildiğince pozitif bir tutum sergilemeye çalıştı. Cornell Enterprise Magazine’de bu sene yayınlanan bir ropörtajda, şirket CEO’su Roy Ashok 2020 yılında “on binlerce” AR gözlüğü satışa sunmak istediklerini belirtmişti. Şimdiyse, yaşananlara dair yöneltilen sorulara cevap vermekten kaçınıyorlar.
Böylesi büyük yatırımlara sahip start-up firmalarının dahi, dev şirketlerin nüfuzu altında hayatta kalma mücadelesi veriyor olması, teknoloji alanındaki start-up firmalarının geleceği hakkında akıllarda soru işaretleri bırakması işten bile değil.
İleri Okuma Kaynağı:
https://techcrunch.com/2019/09/12/another-high-flying-heavily-funded-ar-headset-startup-is-shutting-down/
Önerilen Yazılar
Marka Bilinirliğini Artıracak Bir Logo Nasıl Yaratılır?
@font-face Kullanımı ve Bilmeniz Gerekenler
COVID-19 Sürecine Tasarım Odaklı Düşünme Yaklaşımı