Google algoritmalarını yanıltmanın artık çok güç olduğu günümüzde, SEO profesyonelleri veri bilimini, strateji ve tekniklerine dahil etmekteler. Bununla birlikte, internet kullanıcılarının yüzde 75’i, arama motoru sonuçlarının bulunduğu sayfanın sonuna kadar dahi inmiyor.
Bu durum, tahmin edeceğiniz üzere, Arama Motoru Optimizasyonu'na ayrılan kısmı oldukça rekabetçi bir hale getirdi ve şirketler artık basit tekniklere bel bağlamayı bırakmaya başladı. Gelgelelim, data science’ı (veri bilimi) kullanarak ibreyi tekrar kendinize çevirmeniz gayet mümkün.
Data Science Nedir?
Farklı araçlar, algoritmalar ve yapay zekaların öğrenme prensiplerini harmanlayarak elimizdeki verileri, gizli örüntüleri ortaya çıkarmak adına yorumlamaya data science (veri bilimi) denir.
Veri bilimi, internet kapsamındaki her alanda bir öngörü yaratmaktadır. Maryville Üniversitesi’nin tahminleri doğrultusunda 2020 yılının sonuna kadar dünya üzerindeki her birey için saniyede 1,7 megabaytlık veri işlenmesi bekleniyor.
Neden İhtiyacımız Var?
Veri bilimi, bir websitesi’nin geri dönütsel performansı hakkında değerli bilgileri gün ışığına çıkarabilir ve bu bilgiler, SEO kapsamında gerekli ilerlemeleri kaydetmek adına büyük önem taşır.
Bu bilgiler ışığında gelecekte işinize yarayabilecek, kullanıcı eğilimleri ve ziyaretçilerinizin çıkardığınız içeriklere dair tutumu gibi konular hakkında tahminlerde bulunabilirsiniz. Örneğin, Netflix aynı şekilde bu verilerden yararlanarak, kendi orijinal içeriklerini üretirken kullanıcılarının eğilimleri doğrultusunda hareket eder.
Fırsatları kollayabilme avantajının yanı sıra, veri bilimi aynı zamanda yüksek miktardaki verilerden doğru çıkarımları yapmamıza da yardımcı olur. Şirketler, bir ürünün pazarlamasından elde ettikleri verimi kolayca bu vasıtayla ölçebilir ve gerekli gördükleri durumlarda geliştirme çalışmalarını ellerindeki bilgiler ışığında ortaya koyabilir.
Veri Bilimi SEO’ya Nasıl Yardım Eder?
- Hangi bileşenlerin en büyük etki potansiyeline sahip olabileceğini görselleştirebilmek.
- Kendi kitlenizin ihtiyaçları doğrultusunda pazarlama çalışmaları başlatmak.
- Müşterinizin tercihlerini anlayabilmek ve sorunlarını tespit etmek.
- Size gelen trafiğin kaynağını tespit etmek.
- Yüklenme süresi, indeksleme, kullanıcı sıçrama oranı, alt yapısal hatalar ve yönlendirmeleri doğrulayabilmek.
- Google’ın en çok ve en az veri aldığı sayfalarınızı tespit etmek.
- Google’ın veri almasını istemediğiniz sayfaları belirlemek.
- Sıradışı bir trafik akışı olması durumunda kaynağını bulabilmek.
Gibi hususlarda doğru karar verebilmeniz veri bilimini efektif kullanmanızla doğrudan ilişkilidir.
Veri Bilimini SEO'ya Nasıl Uygularsınız?
1.Veri Kaynağınızı Seçin
Öncelikle veri kaynağı kalitenizin, yapacağınız çıkarımı direkt olarak etkileyeceğini bilin. Önemli ölçütleri daha kesin bir biçimde takip edebilmek için doğru araçlar kullanmanız gerekir. Google Analytics, SEMRush ve Ahrefs, doğru bilgiyi ve kararı alabilme açısından en iyi araçlardır.
2.Tekil Olarak “Veri” veya “Araç” Kavramları Yerine Tüm “Ekosistem”i Düşünün
Eğer ki, içerik pazarlama, müşteri deneyimi, tıbbi alanlar gibi farklı dijital pazarlama kollarında iş yapıyorsanız ve buna bağlı olarak kompleks bir SEO entegrasyonunuz varsa, tek bir çözüm üzerinden hareket etmemelisiniz. SEO’ya veri bilimi üzerinden yaklaşmak, çeşitli metodlar, araçlar ve pratikler kullanarak olabildiğince derine inip, karmaşık veri yığını arasından en isabetli çıkarımı yapmak demektir.
Az önce bahsettiğimiz SEMRush konsolunu ele alalım. Sunduğu istatistikler, gelen tüm trafiğin meşru olduğu varsayımıyla oluşturulur. Peki ya aralarında kötü niyetli botlar da varsa? Bu durumda kullandığımız araçlarımız arasına trafik kalitesini kontrol etmeye yardımcı Finteza’yı da eklemek mantıklı bir girişim olacaktır.
3.SEO’nuzu Farklı Açılardan Destekleyin
Farklı pazarlama uygulamalarıyla SEO’nuzu desteklemek sizi güçlendirir. Satış, yazılım, UX (kullanıcı deneyimi) tasarımı ve müşteri destek ekibi gibi alanların bir bütüne hizmet edecek şekilde çalışması, arama motoru kriterlerinde daha üst sıralara ulaşmanızda yardımcı olur.
Veri bilimi kullanılarak belirlenmiş genel bir Arama Motoru Optimizasyonu kıstasına erişmenin en iyi yolu her ekibin kendi alanında gerekli optimizasyonları yapmasından geçer. Birbirinden bağımsız veya bağımlı olarak gelişen değişkenler arasındakı ilişkiyi takip ederek yaptığınız iş için neyin önemli olduğu konusunda daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.
SEO’nun farklı kanalları nasıl etkilediğini anlamak adına en çok etkileşim alınan kaynakları (Top conversion paths) ve bunu takip eden artçı etkileşimleri inceleyip analiz edebilirsiniz.
Müşterinizin aldığı yolu iyi anlayarak farklı pazarlama aktiviteleriniz arasında gerektiğinde daha güçlü bir bağlantı kurabilir ya da tersine, birbirinden ayırabilirsiniz.
4.Verilerinizi Görselleştirin
Koca bir çizelge üzerindeki sayıları sindirmek zor mu geliyor? Verilerinize hiyerarşik bir bağlamda yaklaşmak, satır aralarında gizli bazı önemli hususları kaçırmanıza neden olabilir. Diğer taraftan, görselleştirilmiş bir ele alım, size şu gibi noktalarda yardımcı olacaktır.
- Karşılaştırma ve zıtlıklar yaratma
- Bir anda yüksek hacimli veriyi işleme alma
- Bilgiyi keşfetmede hız kazanma
- Gizlenmiş soruları açığa çıkarma
- Sık karşılaşılan örüntü ve eğilimleri tespit etme
Kendiniz de test edebilirsiniz. Bir SEO denetimi sırasında veri biliminden yararlanmaya çalışın ve sitenizin sağlığı ve performansı hakkında içe dönük bilgiler edinin. Edindiğiniz bilgiden, sayfalarınızın birbiri üzerindeki otoritesi, sıralaması ve sayfa başına düşen içeri ya da dışarı açılan linklerin sayısı gibi faktörleri iyi anlamaya gayret edin. Lâkin yine de, neden bazı sayfalarınız arama motorunda daha ön plana çıkarken bazılarının geride kaldığı sorusuna cevap bulamayacaksınız. Sitenizin içe dönük linklenme yapısını görselleştirmek ve her bir sayfanın birbiri üzerindeki otoritesini Google’ın yaptığı gibi 1’den 10’a kadar ölçütlendirmek hangi kısımların gelişmeye açık olduğunu ortaya çıkaracaktır.
Bir internet sayfası üzerinde anlık Arama Motoru Optimizasyonu yapmak, SEO uzmanlarının nasıl görselleştirmeyi ve veri bilimini kullanıp müşterilerine daha iyi sonuçlar vermeyi başardığına bir örnektir.
5.A/B Testing’den (Ayrık Test) Yararlanmak
LinkedIn, XNLT platformunu kullanarak bir deney çalışması yürüttü. Deney, “Premium Abonelik” hizmetinin ödeme sürecini tekrar tasarlamak üzerineydi. LinkedIn’in UX (kullanıcı deneyimi) ekibi, ödeme yaparken kullanıcının karşısına çıkan sayfa sayısını azalttı ve onun yerine bir “Sıkça Sorulan Sorular” bağlantısı ekledi. Sonuçlar öylesine etkileyiciydi ki, yıllık abonelik sayısındaki artış milyon dolarlar değerinde oldu ve ayrıca, iade oranında %30 azalma yaşanırken, deneme üyeliği sayılarında %10 artış oldu.
Anlayacağınız üzere, veri bilimi, SEO üzerinden tahmin yürüterek hareket etme tutumunu olabildiğince rasyonelliğe dökme gayreti anlamına geliyor. Neyin işinize yarayacağı veya hangi girişimlerin amacınız doğrultusunda olacağı konusunda varsayımlar yapmak yerine istediğiniz sonuçları elde etmek adına veri bilimine başvurun. Airbnb, LinkedIn gibi başarılı birçok firmayla ortak bir yönünüzün olması size çok şey katacaktır.
İleri Okuma Kaynağı:
Search Engine Watch Blog https://www.searchenginewatch.com/2019/09/04/improve-seo-using-data-science/
Önerilen Yazılar
SEO Yazarlığı Sanatında Ustalaşmanız İçin 23 İpucu
Google MUM: Karmaşık Arama Sorguları İçin Yeni Teknoloji
2020 İçin Beklenen 5 Büyük İçerik Eğilimi