Podcast'ler cep telefonlarının hayatımızda iyice yer edinmesiyle, radyo programlarının yerini alarak tercih edilen bir içerik türü olarak hayatımıza gün geçtikçe daha çok yer edinmeye devam ediyor. Her türlü konu üzerine yapılabilen bu Podcastler ile okumayı sevmeyen kitlelere, içerikleri dinletme şansını vermiş oluyorsunuz. Böylelikle içerikleriniz daha çok etkileşime girme şansı da yakalamış olmakta.
Spotify, Apple Music gibi platformlardan dinleyebildiğiniz Podcast'leri artık Google'da aratarak, karşınıza çıkan sonuçlardan da dinleyebileceksiniz. Ayrıca, Android işletim sistemine sahip olan telefonlardan da Play Store üzerinden, Google Podcasts uygulamasını indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak IOS işletim sistemine sahip telefonlar, mobil uygulamayı bir süre daha kullanamamaya devam edecek. Diğer yandan gelecek yeni güncellemelerle Google yapay zekası, dinleme deneyiminizi gün geçtikçe geliştirmeyi hedeflemekte.
Google Podcast Nasıl Çalışıyor?
Mobil uygulama üzerinden giriş yaptıysanız, karşınıza ana ekranda kültür, teknoloji, komedi gibi kategoriler yer almakta. Buradan dilediğiniz kategori içerisinde yer alan Podcast'i dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda arama butonundan da dilediğiniz Podcast'i aratarak bulabilirsiniz. İstediğiniz Podcast'leri dinleyerek veya kanallara üye oldukça, ana ekranınız da sizin ilgi alanlarınıza göre şekillenecektir. Daha önce dinlediklerinize benzer öneriler veya üye olduğunuz kanallara benzer kanal önerileri de karşınıza çıkacaktır. Özetle, Youtube ana sayfanız gibi olacaktır. Ayrıca belirli kanallar bağış butonlarına da sahipler, buradan onlara bağış yaparak destek olabilirsiniz.
Kullanışlı Özellikleri
Podcast uygulamasının birkaç kullanışlı özelliğini sizlerle paylaşalım. Örneğin internetinizin olmadığı ortamlarda, daha önceden indirdiğiniz bölümleri açıp dinleyebilirsiniz. Ayrıca tabletinizden dinlemeye başladığınız bir bölümü, cep telefonunuzda kaldığınız yerden de dinleyebileceksiniz. Google Asistan uygulamasıyla da entegre çalışan bu uygulama ile dilemek istediğiniz Podcasti, sesli arama yaparak da bulabileceksiniz.
Derin Podcast Araması
Bu özellik bilgisayar üzerinden yapılan aramalarda geçerli olan bir özelliktir. Bir kelime araması yazdığınızda Google, Podcast'in yalnızca başlık veya meta verilerini aramaz, aynı zamanda ses dosyasının içindeki alakalı kelimeleri de aramaktadır. Özetle, eğer bu tip içerikler üretiyorsanız bunları yüklerken SEO çalışması yapmalı, yapılandırılmış verileri ekleyerek Google botlarının içeriğinizi daha iyi incelemesini ve arama motoru sonuçlarında daha rahat üst sıralara çıkmasını sağlayabilirsiniz.
İleri Okuma Kaynakları:
https://searchengineland.com/google-now-rolling-out-podcast-results-in-search-316673
Önerilen Yazılar
Marka Bilinirliğini Artıracak Bir Logo Nasıl Yaratılır?
@font-face Kullanımı ve Bilmeniz Gerekenler
COVID-19 Sürecine Tasarım Odaklı Düşünme Yaklaşımı