A/B Testi Nedir ve Nasıl Planlanır?


Optimist Hub Team 13/08/2019
27/08/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


A/B testi, dijital ortamdaki pazarlama ve tanıtım çalışmalarınızı geliştirmede, fikir edinmede uygulanabilecek harika bir yöntemdir. Satış e-maillerinden arama motoru reklamlarına, website kullanım davranışlarından sosyal medya reklamlarına kadar çok geniş bir uygulama alanına sahiptir.

İyi planlanmış A/B testleri, pazarlama çalışmalarının etkili olmasında, büyük değişiklikler sağlayarak bir sonraki adımı da daha etkili şekilde atmanıza olanak tanır. Düşünün ki, uygulamaya koyduğunuz dijital kampanyanızın, kullanıcıları en çok etkileşime sokan versiyonunu öğrendiğinizi, rekabette sizi diğerlerinden yukarıya çıkarmayı sağlar. İşte böyle bir mucizeyi yaşamak istiyorsanız, bu yöntemi geç olmadan çalışmalarınızda uygulamaya başlayın.

AB Testi Nedir?

Kısaca açıklayacak olursak, bir deneme-yanılma yöntemidir. Bu yöntemde birden farklı alternatif yol vardır. Kullanıcılara bu yollar denetilir. Sonunda ölçümlemeler doğrultusunda en verimli ve fayda sağlayan yol uygulamaya konur.

AB Testi Nasıl Yapılır ve Nasıl Planlanır?

Bu teste başlamadan önce ilk yapmanız gereken neyi test etmek istediğinizi belirlemeniz ve sonuca göre ne tür aksiyonlar alacağınıza karar vermeniz. Site içi bir çalışma mı yoksa site dışı bir şeyler mi yapmayı amaçlıyorsunuz? E-ticaret sitenizin için bir test yapacaksanız, satış ile alakalı bileşenleri değerlendirmek için yapabilirsiniz. Eğer site dışı bir değerlendirme yapacaksanız, mesela Facebook reklamı veya satış e-mail kampanyası gibi, uygulayacağınız reklamınızın hangi versiyonunun dönüşüm oranlarınıza daha etki ettiğini ölçebilirsiniz. Ayn tip çalışmayı e-mail kampanyası için de yapabilirsiniz. Örneğin; günün belirli saatlerinde attığınız mailin açılma oranları çerçevesine hangisinde oran daha yüksekse o saatlerde e-mailler yollayabilirsiniz.

A/B testinizin amacını belirledikten sonra, hangi bileşenleri kontrol edeceğinizi listeleyin. Örneğin; site içi bir çalışma için, CTA (call to action) eyleme çağrı tuşlarını test edecekseniz, bu çalışma öncesi aşağıdaki gibi bir liste oluşturabilirsiniz:

  • Eyleme çağrı yapan butonunun konumu
  • Nasıl bir yazı tipi kullanılacağı
  • Butonun şekli ve rengi

Bu listede yer alan bileşenleri göz önünde bulundurarak, testinize başlarsınız. Ölçümlemeler doğrultusunda, hangisinin kullanıcılar tarafından daha çok etkileşime geçtiğini anlayıp ona göre aksiyonlar alabilirsiniz.

A/B testini yaparken çalışmanızı değerlendireceğiniz bileşene göre, eş zamanlı şekilde de yapabilirsiniz. Çünkü bugün ile ertesi bir gün arasında değişebilecek herhangi bir değişkeni test aşamasında hesaba katamayabilirsiniz.

Test Edilecekler

Dijital pazarlama materyallerinin neredeyse her bileşenini test edebilirsiniz; başlıklarınız, görselleriniz, eyleme çağrı butonlarınız gibi. Değiştireceğiniz bir şeyi, test ederek değiştirmelisiniz. Ancak bu demek değil ki her A/B testi için aylarca sürecek çalışmalar yapın. Bunun yerine, değişiklik sonucunda büyük etki edecek şeylere odaklanın.

Örneğin web siteniz için;

  • Başlıklarınız
  • Eyleme çağrı butonlarınız
  • Satışlarınıza direkt etkisi olacak görselleriniz
  • Ürün açıklamalarınızın konumu

Veya sitenize satışlarınızı arttırmak için bir pop-up koyacaksınız, A testinde bir ürün alana başka bir ürünün ücretsiz olacağını belirtin. B testinde ise indirimlerden söz edin. Analizlerden çıkan veriler doğrultusunda hangisinin size daha fayda sağlayacağını öğrenebilirsiniz.

Zamanınızı Testlere Adamak

A/B testleri tek günde halledilecek değerlendirmeler değildir. Varolan trafik miktarınız gibi değişkenlere bağlı olarak, birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. Yetersiz zamanda çalışmalar gerçekleştirmek size hatalı sonuçlar verecektir. Bu noktada birden fazla bileşeni aynı anda test etmek doğru sonuçlar almanıza da negatif yönde etki edebilir. Unutmayın, süresi ne olursa olsun sizin önemsemeniz gereken konu her zaman testteki değişkenlerin size ne tür etki ettiğini öğrenmektir.

İleri Okuma Kaynağı:

neilpatel.com/blog/ab-testing-introduction/

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?