İnternet Kullanıcıları Artık Kolay Lokma Değil!


Optimist Hub Team 29/06/2019
16/07/2019 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


İçerik Pazarlaması İle İnternet Kullanıcılarını Cezbedin

Markalar artık internet üzerinden potansiyel müşterileriyle iletişim kurabilmek için olağanüstü çabalar göstermesi gerekiyor diyebiliriz. Çünkü internet kullanıcıları artık sanıldığı kadar bilinçsiz değil. Kullanıcılar bir ürün hakkında internetten daha fazla araştırma yapıyor, yazılar okuyor, ürünlerin niteliğini araştırıyor ve hatta o da yetmiyor forumlarda birbirlerine danışıyorlar. Tam da bu noktada, altın değerindeki içerik pazarlaması devreye giriyor.

İçerik pazarlamasındaki altın kural; satmak istediğiniz ürünleri veya hizmetleri reklam kokan bir iletişim yoluyla değil de, kitlenin sorun ve isteklerine cevap veren, gerçek bir sorun çözücü olarak göstererek etkilemektir. Potansiyel ve var olan hedef kitlenizi etkilemek için onlarla etkileşime girmek amacıyla içerik pazarlaması stratejileri oluşturmak ilk adımınız olmalıdır. Bu sayede müşterilerinize marka güveni ve sadakati aşılarsınız. Böylece müşterilerinizle sürdürülebilir bir bağ kurarsınız. Araştırmalara göre tüketicilerin %80’i reklamlar yerine makalelerden bilgi edinmeyi tercih ediyor. Makalelerden edinilen bilgiler doğrultusunda müşterinin satın almaya daha eğilimli olduğu gözlemleniyor. Yani içerik pazarlaması 1, reklamlar 0.

İçerik pazarlaması yoluyla internet kullanıcılarının algısında değişiklik yapmayı ve satın alma davranışlarını da etkilemiş olacaksınız. Gelin bu ne demek biraz açalım:

 

  • Çok yakın geçmişte bir kozmetik markası harika bir içerik pazarlamasına imza attı. Zekice kurgulanmış ve stratejik olarak muazzam düşünülmüş bir pazarlama yöntemi gerçekleştirdiler. Erkeklerin kullandığı tıraş sonrası balsam kremin, kadınların güvendiği güzellik-makyaj blogger ve vlogger’ları tarafından yayılan bir trend ile hedef kitlesini genişletmesini sağladı.

 

  • Bildiğimiz oyuncağın ev dekorasyonunda kullanılabileceğini hiç tahimin eder miydiniz? Biz çocuklar oynasın, yaratıcılıklarını genişletsin diye satın alıyoruz öyle değil mi? Ama artık öyle değil. Lego yaptığı içerik pazarlaması çalışması ile kendine yeni bir pazar açmayı başardı. Artık şirket sadece çocuklara Lego satmıyor, dekorasyonla ilgilenen kullanıcıları ve iç mimarları da müşteri portfolyosuna eklemiş bulunuyor.

 

Anlaşılan o ki; içerik pazarlara kapı açmak için altın bir anahtar niteliğindedir diyebiliriz. Hal böyleyken kullanıcı davranışı ve memnuniyetini önemseyen Google için bu pazarlama yöntemi de ciddi bir değer kazanıyor. Google’ın algoritmaları da bazı değerlendirmeler yapıyor. Kendi sistemine göre en iyi içeriği (Alınan yorumlar, beğeniler, içerik kalitesi vb.) kriterlerine göre üst sıralara taşıyor ya da alt sıralarda bırakıyor. Peki içeriklerinizin en ön sıralarda yer alması için yapacak tek şey kullanıcının size ulaşması mıdır? Memnuniyetle söyleyebiliriz ki: Hayır. Bu rekabette var olabilmek iyi bir SEO optimizasyonundan geçmektedir. Bu sayede arama motorlarında ilk 10 sayfa içerisine girebilirsiniz.

İçeriklerinizi oluşturmaya başlamadan önce!

Hedef kitlenizi belirleyin ve onları iyi tanıyın.

  • Eğer hedef kitlenizi iyi tanırsanız onlara doğru içeriği sunabilirsiniz.
  • Eğer onları iyi tanırsanız, ihtiyaçlarını da çok iyi anlamış olursunuz.
  • İhtiyaçlarını çok iyi anladığınız bir kitle, içeriğinizle etkileşime girecektir ve dönüşüm oranlarınızın artmasını sağlayacaktır.

 

Hedef Kitleyi Tanımak İçin:

1- Facebook Audience InsightFacebook’a girip, hedef kitlenizi hiç bir ücret ödemeden görebilir ve tanıyabilirsiniz. Mesela: Türkiye’de fast food, hamburger ve pizza seçenekleriyle ilgilenen kitleyi filtreleme yaparak görüntüdeki verileri elde edebilirsiniz. Ayrıca demografik bilgiler, sayfa beğenileri, konum bilgisi gibi detaylara da ulaşabilmeniz mümkün olacaktır.

Facebook ADS İle Hedef Kitle Analizi

Hemen analiz edersek: Bu kitlenin çoğunluğunun erkekler olduğunu görebilirsiniz. Playstation ve teknolojik ürünlerle ilgilendiklerini aynı zamanda fast food sever kitlenin spor kıyafetleri tercih ettiği, sinema sever olduğunu da bu dataları okuyarak edinebilirsiniz.

  • Google Analytics: Bu bilgilere ulaşmanın tek yolu Facebook tabii ki değildir. Google’ın Analytics aracı bu verileri size daha detaylı olarak görtermektedir. Sitenizi bağladığınız analytics hesabında da hitab ettiğniz kitlenin demografik özelliklerini, ilgi alanlarını hatta hangi cihaz ile (Bilgisayar, telefon, tablet) sitenize girdiğini ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Hesaba giriş yaptığınızda sol sekmede, “Kitle”ye tıklayın ve hedef kitlenizle ilgili tüm bilgilere ulaşın.

Google Analytics İle Hedef Kitle Belirleme

Daha detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız “İlgi Alanları” sekmesini incelemenizi tavsiye ederiz. Gördüğünüz gibi bağlı olan sitenin hedef kitlesi rahatlıkla alışveriş ve fotoğraf meraklılarıdır diyebiliriz.

Hedef kitlemizi tanıdık. Peki onlara ürünümüzü veya hizmetimizi tanıtacak SEO anahtar kelimelerimizi nasıl belirleyeceğiz?

Tabii ki anahtar kelime araştırmasıyla… Buradaki amacımız kullanıcıların Google’da yaptıkları sorgulamaları ve arama sıklığını saptayarak onların neleri merak ettiğini, hangi bilgiye ihtiyacı olduğunu bularak bu doğrultuda içerik üretmek olacaktır. İçeriğinizin arama motorlarında üst sıralara taşınmasını istiyorsanız, SEO kelimelerinizi doğru kurgulamanız gerekiyor. Bu konuda size yardımcı olabilecek çok çeşitli kaynaklar bulunuyor. Size bunlardan bazılarını listeledik. Umarız yararlı olur.

SEO için kelime araştırması yaparken, ücretsiz kullanabilecek araçlar:

1- Ubbersuggest

Sorgulamanızla alakalı en çok arama yapılan kelimeleri size gösterir. Ayrıca o kelimenin yanına sıklıkla yazılan kelimeyi de görtermesi içerikleriniz için muazzam bir yönlendirici olacaktır. Böylece kelime bulutları oluşturabilir, Google Treds verilerine erişebilir hatta belirlediğiniz anahtar kelimeleri excel dökümanı olarak indirebilirsiniz.

 

2- Google Keyword Planner

Google’ın Ads platformunda sunduğu bu ücretsiz aracı kullanarak anahtar kelime planlaması yapabilirsiniz. Bu araç size 3 farklı yok sunuyor:

  • Yeni anahtar kelimeler bulmak ve benzer anahtar kelime önerileriyle farklı kelime fikirleri edinmek,
  • Var olan kelimelerinizin aylık ortalama hacimlerini ölçmek,
  • Belli kelime gruplarını birleştirerek arama yapmak ve ortalama hacimlerine ulaşmak için kullanılabilir.

 

3-Topic Explorer

Anahtar kelimenizin ortalma hacmi, dönemsel arama değişimleri, hangi sitelerin sizin konunuzla alakalı içerikler yazdığını ve daha fazlasını görebilirsiniz.

 

4-Google Trends

Girdiğiniz anahtar kelimenin arama trendindeki değişimleri izleyebileceğiniz bir araçtır. Arama trendleri içerik oluşturma ve zamanlamaları konusunda size yardımcı olacaktır. Bu sayede doğru içeriği doğru zamanda paylaşarak tüketicilerin dikkatini çekebilirsiniz. Mesela; 5 yıllık arama trendlerine göz atalım. Her yıl Ekim ayında saç dökülmesiyle ilgili aramaların artığını görüyoruz. Saç ekimi, saç dökülmesi ve saç sağlığıyla alakalı içerikleri bu dönemde oluşturmanız gerekir.

Google Trends Analizi

İçeriği Ürettiniz… Peki Ya Sonra?

Ürettiniz ve bitti. O zaman hemen paylaşalım ve üst sıralara çıkalım gibi bir düşünceniz olabilir. Eğer böyle bir eğiliminiz var ise hemen kendinizi frenleyin çünkü işimiz daha bitmedi. Google içeriklerinizin özgünlük oranlarına da dikkat ediyor. Kullanıcı için ne kadar yararlıysa siz de o kadar üst sıralara çıkma potansiyeline sahipsiniz. Bu yüzden içeriğinizin kaç kelimeden oluştuğunu, frekans oranlarını ve özgünlüğünü test etmeniz gerekiyor. Bunları da aşağıdaki araçlarla kontrol ederek son adımları da gerçekleştirmiş olacaksınız.

1) Wordcounter: Anahtar kelimelerin yazdığınız içerikte geçirme sıklığınızı ölçmeye yarayan bir araçtır. Çok fazla ayanı kelimeyi kullanmak size yarar sağlamaz hatta geriye bile düşürebilir. Bu sebeple bu aracı kullanmak faydanıza olacaktır.

2- Seobook Keyword Density: İçeriğin toplam kelime sayısını, özgün kelime sayısını ve kelime frekans raporlamasını size sunar. Üstteki aracın bir değişik versiyonu diyebiliriz.

3-Textanalyser: Bu ölçümleme aracı ise yazdığınız içeriklerle ilgili bazı değerleri size analiz eder. Cümle sayısı, ortalama cümle uzunluğu, okunabilirlik (İngilizce metinler için analiz yapabilmektedir) metrikleri içeriyor.

Şimdi siz de bu uygulamaları kullanarak içeriklerinizi doğru konumlandırmalarla oluşturabilirsiniz. Elimizden geldiğince yararlı olabilecek araçları sizler için topladık. Farklı SEO konularını da ileriki yayınlarımızda sizler için incelemeye çalışacağız. O zamana kadar kolaylıklar diliyoruz.

 

Kaynak: https://webrazzi.com/2017/08/07/seo-icerik-araclari/

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?