Facebook’un video platformu Watch, ABD’den sonra artık dünya çapında kullanıma sunuldu.
Facebook Watch Nedir?
Dünyada en çok kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformu Facebook’un 2017’nin Ağustos ayında sınırlı bir bölgede kullanıma sunduğu Watch, kullanıcılara video içeriği izleme ve üretme fırsatı yaratan bir uygulamadır. Kullanıcılar istedikleri film, dizi ve programları uygulama üzerinden izlerken aynı zamanda arkadaşlarıyla iletişimde kalabiliyor, yayınları takip edip kişisel kategorilerini oluşturabiliyorlar.
Facebook’tan Youtube’a Gözdağı!
Facebook yetkililerinden alınan bilgiye göre 2018 yılının başından bu yana Watch’da video izlemeye harcanan süre 14 kat kadar arttı. Geçtiğimiz yıl boyunca şirket, Facebook Watch Partileri, prömiyerleri gibi ortak katılımlı izleme etkinlikleri ve yeni oyun platformuna dayanan HQ Trivia (video oyunu) yarışması olan Confetti gibi sosyal özellikler eklemeye devam etti. Ayrıca uygulama, keşif için bazı temel araçlar sunuyor, videoları daha sonra izlemek üzere kaydediyor ve kullanıcıların takip ettikleri Facebook sayfalarından videoların bir özetini kişiselleştirebilmelerini sağlıyor.
Uluslararası alanda sunulmasıyla birlikte Facebook Watch daha fazla yayıncıya “Reklam” sunmaya başladı. Bunlar; videodan önce, videonun ortasında veya videonun altında gösterilen reklamlar şeklinde sıralanıyor. Yayıncılar reklamları kendileri ekleyebiliyor veya Facebook’un otomatik reklam ekleme özelliklerini kullanabiliyor. Şirket, videonun ortasında gösterilen reklamların yüzde 70'inin tamamen izlendiğini söylüyor.
Reklam araları, son 2 ay içerisinde toplamda 30 binin üzerinde 1 dakikalık görüntülemeye ulaşan içerik oluşturucularına sunuluyor. Elbette içerik üreticilerinin bazı şartları sağlaması gerekiyor. 10 bin veya daha fazla takipçi, desteklenen bir ülke ve diğer uygunluk kriterleri... Desteklenen ülkeler: ABD, İngiltere, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı içermekte. Gelecek ay, bu listeye şu ülkeler eklenecek: Arjantin, Belçika, Bolivya, Şili, Kolombiya, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Fransa, Almanya, Guatemala, Honduras, Meksika, Hollanda, Norveç, Peru, Portekiz, İspanya, İsveç ve Tayland. Reklamlar, İngilizce içeriği ve diğer yerel dilleri de destekliyor. İlerleyen süreçte daha fazla ülke ve dil bunu takip edecek.
Ayrıca yakın zamanda yeni bir özellik daha geldi. Tüm içerik kitaplığının ve işlerinin yönetilebileceği İçerik Stüdyosu’nun da küresel lansmanı yapıldı. Bu özellik sayesinde Sayfalar’ın yöneticileri Facebook mesajları ve yorumlarını, Instagram'daki etkileşimlerini post ayrıntıları ve bilgilerini kitaplıklarında arama yaparak yönetebilecek. Diğer araçlar ise buradaki Reklam aralarını kullanmaya, para kazanma ve ödemeleri görüntülemeye ve videoları yayınlamaya odaklanmakta.
UZUN VİDEO = BAŞARI
Son zamanlarda site içi gezinmeleri düşen Facebook’un İçerik Stüdyosu ile birlikte yayıncıların içeriklerini daha iyi programlamasına olanak tanıyan yeni bir metrikle kitleyi elde tutmaya odaklandığı görülüyor.
Youtube da bu yıl, Watch ile benzer analiz özelliklerine sahip, artık Youtube Stüdyo olarak adlandırılan İçerik Stüdyosu'nun güncellenmiş bir sürümünü kullanıma sunmuştu. Yani bu rekabet ortamında içerik oluşturucuları için hamle yapan tek şirket Facebook değil. Fakat şirket yaptığı açıklamada yayıncılara ve içerik oluşturucularına Facebook'ta bir işletme kurmaları için ihtiyaç duydukları tüm araçları sağladığını söylüyor. “Watch’ta başarı elde etmenin anahtarı; aktif, katılımcı bir topluluğu teşvik etmesi ve görüntüleyenlerin aradıklarını bulmaları, düzenli olarak ziyaret etmelerine ve daha uzun içerik paylaşmalarına bağlı.” açıklamasını yapıyor.
Kaynak Linki: https://techcrunch.com/2018/08/29/facebook-watch-is-launching-worldwide/
Önerilen Yazılar
Marka Bilinirliğini Artıracak Bir Logo Nasıl Yaratılır?
YouTube Banner Size Guide 2021
@font-face Kullanımı ve Bilmeniz Gerekenler