E-Ticaret Tuzakları


Optimist Hub Team 26/01/2018
23/09/2020 Tarihinde Güncellendi

Okunma   Beğeni


Bugün, bir e-ticaret sektörüne adım atarak online mağaza sitesi başlatmak oldukça kolay ve hızlı bir süreçtir. E-ticaret sitenizi birkaç gün içinde ve çok sınırlı bir bütçeyle kolayca başlatabilirsiniz. Ancak işler yolunda gitmeyebilir ve umduğunuz satış gelirlerini kazanamayabilirsiniz. Mükemmel bir ürüne, pazarlama planına ve mükemmel müşteri hizmetlerine sahip olsanız bile işler bazen tahmin ettiğiniz gibi gitmez. Peki neden? Çünkü, sorunu yakınlarda aramak hiç aklınıza gelmez. Mesela web sitesinden kaynaklanabilecek sorunlar!

Karmaşık Ve Kullanıcı Dostu Olmayan Web Sitesi

Karışık veya kullanıcı dostu olmayan bir web sitesi potansiyel müşterileri online mağazanızdan kolayca uzaklaştırır. Unutmayın, kimse yavaş işleyen bir web sitesinden alışveriş yapmak istemez. Beğenilen ve tercih edilen bir online alışveriş sitesi olmak istiyorsanız, işe bazı noktalara dikkat etmekle başlayabilirsiniz.

• Sitenizi basit ve temiz tutun

Bazı mağaza sahipleri; banner'lar, reklamlar, butonlar ve formlar dahil her şeyi online mağaza sitelerinde sergilemek istiyor. Çok fazla sayıda reklam, buton ve gereksiz oturum açma formu yalnızca müşterileri online mağazanızdan uzaklaştırır; çünkü satın alma sürecinde engel teşkil edebilir ve müşteriler karmaşık bir düzende kolayca boğulabilir. Unutmayın, bazen daha az şey daha fazladır!

• Çok fazla satmaya çalışmayın

Potansiyel müşterilerinizi sitenize çekmek için geniş ürün ve hizmet yelpazesi sunmak harika bir fikir gibi gelebilir; ancak daha az ürün satılacak şekilde yelpazenizi daraltmanız, hedef kitlenizin daha rahat odaklanmasına ve sizin de güçlü bir marka imajı yaratmanıza yardımcı olur. E-ticaret işine gelince, birçok başarılı mağaza sahibi şu iki noktayı kabul ediyor;

o Herkesi memnun edemezsin.
o İnsan doğası gereği, özel çözümleri hepimiz severiz.

Örneğin, akşam yemeğine çıkmayı ve gerçekten Çin restaurantına gitmeyi planladığınızı varsayalım. Farklı kültürlerden (İtalyan, Amerikan, Yunan ve Çin) çok çeşitli gıdaları sunan bir yere mi gitmek istersiniz yoksa sadece Çin yemekleri konusunda uzmanlaşmış bir yere mi? Gittiğiniz yerde çeşitli ürünlerin tadına bakabilirsiniz, ancak lezzetinin iyi olacağını bildiğiniz Çin restaurantına gitmeyi daha çok tercih edersiniz. Benzer şekilde, online mağazanızla, belirli bir konuda uzmanlaşmış, pazarın en iyi ürününü garanti altına aldığı bilinen insanların gideceği mağaza olmak istersiniz.
Sınırlı olan veya hiç olmayan CTA (Call To Action)
CTA, kullanıcılara web sitenizle etkileşimde bulunmalarını isteyen bir düğme veya bağlantı anlamına gelen "eylem çağrısı" anlamına gelir. Sitenizde gezinen sıradan bir kişiyi gelecekteki satışlar için potansiyel bir müşteriniz haline dönüştürür. Bu nedenle sitenizde CTA'lar ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur.

E-ticaret sitenize CTA’ları eklerken, aşağıdaki detaylar da unutulmamalıdır:
• CTA’nızın net bir mesajı olmalıdır ve göz alıcı olması gerekir.
• CTA’nız eylem odaklı bir dil kullanıyor olmalıdır (şimdi abone olun veya buradan indirin)

E-Ticaret Tuzakları

Birkaç örnek:

Dropbox websitesi

Dropbox web sitesi ilk piyasaya çıktığından beri her zaman çok beyaz ve boşluk sunan basit bir tasarıma sahip. Dropbox web sitesinde bulunan grafikler, düğmeler ve renkler bile çok basit ve incedir. Dropbox web sitesinde, "Ücretsiz kaydolun" yazan bir düğme bir CTA'dır. Düğmenin rengi Dropbox logosunun rengiyle aynı olduğu için düğme ana sayfalarda belirgindir ve bu CTA'yi dikkat çekici yapan şey rengidir.

 

Netflix web sitesi

Netflix, aboneliğe dayalı bir hizmettir ve müşterinin aklındaki en yaygın korku siteye bir sözleşme ile üye olunmasıdır. Netflix, bu korkuyu müşterinin zihninden çıkarmak için ana sayfasında "İstediğiniz Zaman İptal Edin" ibaresini taşıyan güçlü bir cümle kullanarak mükemmel bir iş çıkartmaktadır. Bu sözlerin hemen altında "30 Gün Ücretsiz İzleyin" yazan CTA düğmesinin harika bir örneği var. Yine düğme Netflix logosu ile aynı renktedir ve bu da CTA'yı göz alıcı kılmaktadır.

 

Karmaşık ödeme süreci

Alışveriş sepetinden vazgeçme butonunun kullanımı e-ticaret sitelerinde oldukça yaygındır. Herhangi bir işletme sahibi için terk edilmiş alışveriş sepetlerini online mağazalarında görmek oldukça sinir bozucu olabilir. Müşteri, sipariş vermenin bitiş çizgisine ulaştığında, potansiyel satışın kaldırılmasına neden olan bir ödeme işlemi engellenir. Kafa karıştırıcı bir ödeme işlemi, alışveriş sepetinin terk edilmesine neden olabilir.

• E-ticaret sitenizdeki müşterilerinize hızlı bir ödeme sayfası sunun.
• Acele eden müşterilerinizin gereksiz kayıt formlarını doldurarak zaman harcamaması için misafir ödeme opsiyonu sunun.

Unutmayın, fazladan bir adım gerektiren herhangi bir şey müşterinizin siparişini tamamlamamasına neden olur ve satışlarınızı olumsuz olarak etkiler.

Kaynak: Nopcommerce Blog (https://www.nopcommerce.com/blog.aspx)

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için E-posta listemize katılın

  Beğeni

Optimist Hub Team

Optimist Hub Team

Optimist Hub; yazılım, tasarım ve pazarlama yetenekleri ile işletmelere büyük dijital çözümler sunan, müşteri deneyimi odaklı 360 Dijital Ajans.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önerilen Yazılar

Güncellemelerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?