Bağlantı şeması nedir?
Bir bağlantı şeması; bir bağlantının insanlara faydalı olmaktan ziyade parasal yararlar doğrultusunda bağlanmasıdır.
Bağlantı şemasının ne olduğunu düşünmek yerine, bağlantı şemasının ne ‘’olmadığını’’ düşünmek daha iyi bir fikir olabilir.
Bir bağlantının asıl amacı; web sitesi ziyaretçilerinize, yararlı olacağını düşündüğünüz bir web sitesini önermektir. Bir bağlantı şemasına sahip olup olmadığınızı belirlemek çok basittir.
Ziyaretçileriniz için yararlı olan bir web sitesini önermek dışında herhangi bir nedenle başka bir bağ oluşturuyorsanız, bir çeşit bağlantı şemasına sahipsiniz demektir.
Bağlantı şemasında olup olmadığınızı belirleme
Google’ın bağlantı şeması olduğunu düşündüğü şeylere bazı örnekler:
• PageRank'ı geçen bağlantıları satın alma veya satma işlemi. Buna bağlantılar için para alışverişi veya bağlantı içeren yayınlar da dahildir.
• Aşırı bağlantı değiş tokuşu ("Bana bağlantı verin ve size bağlantı vereyim") veya ortak sayfalar
• Anahtar kelimeleri zengin çapa metinlerle bağlantılı büyük ölçekli makale pazarlaması
• Sitenize bağlantılar oluşturmak için otomatik programlar veya hizmetler kullanma
Ücretli bağlantılara örnekler:
• PageRank'ı geçen metin reklamları
• PageRank’ı geçen bağlantılar içeren makaleler için ödeme yapılan reklamlar veya yerli reklamcılık
• Diğer sitelerde dağıtılan makaleler veya basın bültenlerinde optimize edilmiş çapa metniyle sağlanan bağlantılar.
Örneğin: Piyasada çok sayıda alyans vardır. Bir düğün yapmak isterseniz, en iyi alyansı seçmelisiniz . Ayrıca çiçek ve gelinlik de satın almanız gerekecek.
• Düşük kaliteli dizin veya yer işareti site bağlantıları
• Çeşitli sitelerin dipnotlarında veya şablonlarında yaygın olarak dağıtılan bağlantılar
• Forum yorumlarında imza içinde optimize edilmiş bağlantılar, örneğin: Teşekkürler, bu harika bilgi!
• Bağlantı şemaları hakkında söylenenler ise şunlardır ...
• PageRank'i geçen bağlantıları satın alıyor veya satıyorsanız, bağlantı şemasına giriyorsunuz.
• Sitenize bağlantılar oluşturmak için otomatik program veya hizmetler kullanıyorsanız bir bağlantı şemasındasınızdır.
• Sitenize yalnızca bağlanmaları için bir başkasıyla bağlantı kuruyorsanız, bir bağlantı şemasına sahipsiniz demektir.
• Birkaç web sitesini veya sayfayı yalnızca başka bir sayfaya bağlanmak için yaparsanız bir bağlantı şemasında olursunuz.
• Anahtar kelimeleri zengin çapa metin bağlantıları ile büyük ölçekli makale pazarlaması yapıyorsanız bir bağlantı şemasında olursunuz.
• PageRank’i geçen bağlantıları içeren makaleler için reklamverenleri satın alıyorsanız veya yerel reklamları kullanıyorsanız, bir bağlantı şemasındasınızdır.
• Diğer sitelerde dağıtılan makalelerdeki veya basın bültenlerinde optimize edilmiş çapa metinle bağlantılar oluşturuyorsanız, bir bağlantı şemasına sahipsiniz demektir.
Yukarıdaki durumlarda bir site öneriyorsanız, bir bağlantı şemasındasınızdır. Bunu Google’ın algılaması ise oldukça basittir.
Google bağlantıları şu şekilde algılar:
İyi - Ziyaretçileriniz için tavsiye ettiğiniz bir web sitesine bağlantı oluşturmak
Kötü - Sitenizin sıralamasını veya PageRank'ini artırmak için tasarlanmış bir bağlantı oluşturmak.
Spam olarak görülen bir siteye bağlanıyorsanız veya bu tür sitelerle bağlantı şemasında bulunursanız, sıralamanız aşağı doğru gidecektir.
Web sitem, bağladığım ve bana bağlanan kişiden nasıl olumsuz etkilenebilir?
Biriyle bağlantı kurduğunuzda, Google’a sitenizde neyin önemli olduğunu bildirirsiniz.
Bunu tamamen açıklamak için Google’ın web sayfanızı yargılama yollarını keşfedeceğiz.
Web siteniz gerçekte kim olduğunuza ve kiminle bağlantı kurduğunuza göre değerlendirilir.
Size bağlantı veren sitelere geri bağlantı vermek, siteler arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirir. Bağlarken dikkatli olun! Yalnızca kullanıcılarınız için faydalı olan şeyleri bağlayın.
Bağlantı İlişkileri
Size bağlantı veren web siteleri sizi ve sıralamanızı etkiliyor. Aslında bu konuda Google yardım dokümanlarından alıntı yapacak olursak:
"Size bağlantı veren siteler sitenizin konusuyla ilgili içerik sağlayabilir ve kalitesini ve popülerliğini gösterebilir."
Bu nasıl olur?
Sizinle bağlantı kuran kişiler aynı zamanda diğer web sitelerine de bağlantı kurmaktadır. Bu normal. Her site diğer sitelere bağlanır ve bunu kontrol edemezsiniz, yalnızca kiminle bağlantı kurduğunuzun kontrolü sizdedir.
Kaliteyi belirten şey, size bağlanan sitelerin sizinkine benzer sitelere bağlanmasıdır.
Bağlantı Birliği
Bağlantı ilişkilerini ve web sitenizin sizinle bağlantı kuran tarafından nasıl değerlendirildiğini anlatmaya devam edelim.
Web sitenizin “özel ders veren öğretmenler” ile ilgili olduğunu varsayalım. Sizinle bağlantılı öğretmeninizin web sayfasında bununla bağlantılı sayfalar vardır. Normal bir durumda, öğretmen sitenize bağlantı veren pek çok site de diğer öğretmen sitelerine bağlanacaktır.
Size bağlananlar sayfanızın ne hakkında olduğunun tanımlanmasına yardımcı olurlar. Eğer bağlantı yaparsanız ve size yapılan bağlantılar da sizin konunuza benzerse arama motorları sizi bu konuyla ilişkilendirmeye başlar.
Bu tür bir bağlantı durumu doğal olarak oluşur; bir konuyla ilgili konuşmak isteyen insanlar genellikle aynı konuda başkalarıyla da iletişim kurarlar ve birbirleriyle bağlantı kurarlar. Buna doğal bir bağlantı komşuluğu denir ve tüm web üzerinde var olurlar.
Aslında, Google bu komşuları web sitelerini değerlendirmek için kullanır. Konunuzda harika bir web sitesi sahibiyseniz; daha iyi sıralanmak için iyi bir yerdesiniz çünkü sitenizin iyi komşulardan gelen bağlantılara da ihtiyacı vardır.
Kötü Komşular
Yukarıdaki resim diğer sitelerin “kötü” veya doğal görünmeyen diğer konulara bağlantı oluşturmaya başladığında ne olacağına dair bir örnektir.
Bu durumda, ‘’öğretmen’’ siteniz “kötü şeyler” hakkında gibi görünebilir, çünkü size bağlantı veren diğer siteler aynı zamanda kötü şeyler ile bağlantı kurmaktadır.
Özellikle doğal görünmeyen sitelere bağlanıyorsanız, bağlantılarınız sıralamanızı etkiler. Çoğu bağlantı değişim programı bunun bir örneğidir.
Bir bağlantıyı geri almak için bağlantı kurmanız gerektiği söylense bile sizinle ilgisi olmayan kimseyle veya siteyle bağlantı kurmayın!
rel=nofollow
Ücretli bağlantılar, reklamlar ve basın bültenleri için ‘’rel=nofollow’’ öğesini kullanmayı düşünün.
Anahtar kavramlar
• Bağlantı şeması, neden bir web sitesine bağlandığınızı belirleyebilir. Ziyaretçileriniz için yararlı olan bir web sitesini önermek dışında herhangi bir nedenle bir bağlantı oluşturuyorsanız, kendinizi bir bağlantı şemasıyla ilişkilendiriyorsunuz.
• Spam kullanan web sitelerine bağlanmamak özellikle önemlidir. Web sitenizin Google'daki sıralamasını olumsuz olarak etkileyeceğinden bu tür siteler "kötü komşular" içerisindedir.
• Sitenizde oluşturduğunuz her bağlantı, kim olduğunuzu ve sitenizin neyle ilgili olduğunu tanımlar.
• rel=nofollow işlevini anlayın
Kaynak: varvy.com (https://varvy.com/)
Önerilen Yazılar
SEO Yazarlığı Sanatında Ustalaşmanız İçin 23 İpucu
Google MUM: Karmaşık Arama Sorguları İçin Yeni Teknoloji
2020 İçin Beklenen 5 Büyük İçerik Eğilimi