UX (User Experience), yapılan istatistikler ve sitenizin analizi doğrultusunda; ziyaretçilerinize en doğru içeriği en doğru yerleşimle sunan, kullanıcı memnuniyeti odaklı tasarımlardır. Web sitenizi ziyaret eden kişileri en iyi şekilde tanımanızı; ziyaret şekillerine, sürelerine göre gerekli olan revize ve iyileştirmeleri yapabilmenizi sağlar.
Bu sayede, hedef kitlenizi çok daha doğru bir şekilde tanıma fırsatını yakalarken, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek olan sorunların ve risklerin kontrol edilmesinin ve en aza indirilmesinin de önünü açabilirsiniz.
UI ve UX için örnek vermek gerekirse; bir çalışma masasının rengi, deseni, parlaklığı yani göze görünüş şekli arayüz tasarımına benzerken; masanın dengede olacak şekilde ayakta durmasını sağlayan yapısı ve özellikleri, işlevselliği, kullanılan ara malzemeleri ve ağaç cinsi gibi detaylar kullanıcı deneyimi tasarımına yöneliktir.
Kullanıcı deneyimi tasarımında içeriğin önemi de yadsınamaz. Hatta en önemli unsurlar arasındadır. Tasarımı yaparken; kullanıcıların web sitelerinden neler beklediklerini, aradıkları bilgilere hangi kanallardan ulaştıklarını öğrenmek çok büyük faydalar sağlayacaktır.
Kullanıcı verilerini doğru analiz edip farklı insan topluluklarının arzularını belirlemek ve farklı senaryoları farklı sonuçlara ulaştırarak ihtiyaçları karşılamak bir kullanıcı deneyimi tasarımcısının en çok dikkat edeceği hususlardır. Tabi hangi analizlerin ne şekilde kullanılacağı da önemli. Analizlerin sonuçlarının sistematik ve dengeli bir şekilde tasarıma yedirilmesi; hem web sitesinin kimliği açısından, hem de tasarımın işlevselliği açısından önemli.
Sonuç olarak UX tasarımcılarının izleyeceği yolu özetlemek gerekirse;
* Doğru analiz ve problemin algılanması
* Hassas ve çözüm odaklı planlama
* Test ve deneme süreci
* Bütün bunların uygulanması
Tabi bu süreçlerin doğru uygulanabilmesi için müşteri deneyimi tasarımının; UI tasarımı ile doğru arayüzü kullanarak desteklenip, sorunsuz bir şekilde çalışması müşteri memnuniyeti açısından vazgeçilmez bir gereklilik ve zorunluluk. Bir UX ne kadar iyi olursa olsun; UI işlevsiz kalırsa bunun hiçbir anlamı kalmaz.
Web sitenizi tasarladıktan sonra, en az tasarlama kadar siteyi ziyaret eden kişilerin deneyimleri doğrultusunda sürekli iyileştirmeler yapmak, hedef kitleniz ile sürdürülebilir bir etkileşim yaratmak ve memnuniyetlerini optimum düzeyde tutmakta önemlidir.
Renk Yılmaz
Web design konusunu yeni deneyimleyen birisi olarak aydınlatan yazınız için teşekkür ederim.
fatih
çok teşekkürler.
mustafa
rica ederiz.
Yağmur Kaya
UX tasarımının başarılı olup olmadığını test edebileceğimiz yöntem veya yöntemler nelerdir? Bu konuyla da ilgili bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Optimist Hub Team
Selamlar Yağmur;
“UX tasarımın (kullanıcı deneyimi tasarımı) başarısı nasıl ölçümlenir?” merkezindeki sorumuzun yanıtı nettir aslında.
İlk adımda tümleşik olarak Google Analytics ve Google Search Console (Webmaster Tools) verilerine odaklanmalı, bu verileri sıkı takip ve analiz etmeliyiz. Veriyi doğru okuyarak başarınızı daha nitelikli ölçümleyebilir ve analitik bir yaklaşımla hızlı aksiyonlar kullanıcılarınızı daha da mutlu edebilirsiniz.
Diğer bir yöntem ise Heat Map olarak tanımlanan Isı Haritası’nı kullanmaktır. Kullanıcıların web sayfalarınızın en çok neresini tıkladığı, nerede sorun yaşadığı ve benzeri verilere ulaşabilir, tasarımınız ve içerik yerleşiminde dinamik bir şekilde revizyona gidebilirsiniz.
Önümüzdeki günlerde Isı Haritası konusunda kapsamlı bir yazı kaleme alıyor olacağız.
Geri bildirim için teşekkürler, sevgiler.
meral
Önümüzdeki günlerde Isı Haritası konusunda kapsamlı bir yazı kaleme alıyor olacağız.
Geri bildirim için teşekkürler, sevgiler.
Alperen Yılmaz
Merhaba, harika bir yazı olmuş ellerinize sağlık. 2 sorum olacak;
1 – UX Design’ı uygulamaya Adobe XD ile başlayacağım. Doğru bir yol mu izliyorum?
2 – Adobe XD ya da başka bir programda tasarladığım deneyimi, bir web sitesine entegre etmek için ne yapmam gerekir? WordPress yada Wix gibi hazır şablonlu sitelerden, benimkine en yakını mı seçmem mantıklı olur? Yoksa deneyimi direkt olarak bir websitesine dönüştürme imkanı var mı?
İyi çalışmalar.